Uncategorized

Φακοί επαφής και ξηροφθαλμία: 6+1 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που φορούν φακούς επαφής, αλλά έχουν παράλληλα και ξηροφθαλμία, τότε, οι παρακάτω κανόνες θα σας βοηθήσουν.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί λανθασμένη αντίληψη ότι η ξηροφθαλμία και οι φακοί επαφής είναι σαν το λάδι και το νερό.

Σίγουρα, η ξηροφθαλμία σημαίνει ότι η δακρυϊκή μεμβράνη που προορίζεται για την ενυδάτωση των βολβών των ματιών σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά δεν αποκλείει την ικανότητά σας να φοράτε φακούς επαφής.

Ωστόσο, μπορεί, να κάνει το όλο θέμα λίγο πιο δύσκολο. Η ακατάλληλη χρήση και φροντίδα των φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ξηροφθαλμίας και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προβλήματα ξηροφθαλμίας.

Εάν έχετε ξηρά μάτια και φοράτε φακούς επαφής (ή θέλετε), ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες για να κάνετε την εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη.

1. Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς σας.

Φαίνεται προφανές, αλλά πολλοί δεν το κάνουν. Πρέπει να το κάνετε κάθε φορά, ακόμα και όταν είστε εξαντλημένοι από την κούραση. Το να αγγίζετε τους φακούς επαφής σας με καθαρά χέρια καθιστά λιγότερο πιθανό να μεταφέρετε παθογόνα που προκαλούν μόλυνση από τα δάχτυλά σας στους φακούς και στα μάτια σας.

Η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση (AOA) συνιστά συγκεκριμένα να πλένετε τα χέρια σας με νερό και ήπιο σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι προτού χειριστείτε τους φακούς σας.

2. Μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς επαφής σας.

Αν το κάνετε αυτό σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε μόλυνση στον κερατοειδή σας λέει η AOA . Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος με τους φακούς επαφής σας δεν επιτρέπει στα μάτια σας να λάβουν τόσο πολύ οξυγόνο όσο θα λάμβαναν διαφορετικά, δημιουργώντας ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για πράγματα όπως τα βακτήρια.

Οι λοιμώξεις του κερατοειδούς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε έλκη κερατοειδούς , τα οποία είναι ουσιαστικά πληγές στην επιφάνεια του ματιού σας.

Ακόμα κι αν ξεφύγετε από αυτή τη μοίρα, ο ύπνος με τους φακούς επαφής σας μπορεί να ανακατέψει το φυσικό δακρυϊκό φιλμ και να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία σας.

3. Χρησιμοποιήστε νέους φακούς σύμφωνα με τις οδηγίες αντί να προσπαθείτε να παρατείνετε τον χρόνο χρήσης τους

Εάν φοράτε τους φακούς σας έως ότου πρακτικά να θρυμματιστούν από τα μάτια σας, τότε πρέπει να το αλλάξετε.

Κάπου στο κουτί που μπαίνουν οι επαφές σας, θα πρέπει να σας λέει πόσο συχνά να φοράτε ένα φρέσκο ​​ζευγάρι.

Κάντε περήφανο τον οφθαλμίατρό σας—και κρατήστε τα μάτια σας ασφαλή—ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες.

4. Αλλάζετε το διάλυμα στη θήκη των φακών σας καθημερινά.

Αφού αφαιρεθεί ο φακός από τη θήκη και τοποθετηθεί στο μάτι, η θήκη θα πρέπει να αδειάσει και να ξεπλυθεί με διάλυμα φακών επαφής και στη συνέχεια να τοποθετηθεί ανάποδα για να στεγνώσει σε ένα καθαρό χαρτί.

Η επαναχρησιμοποίηση του διαλύματος φακών επαφής μειώνει την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών ιδιοτήτων του διαλύματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως φλεγμονή και μόλυνση.

5. Αφήστε τα μάτια σας να αναπνεύσουν για μερικές ώρες την ημέρα.

Αν και είναι δελεαστικό να φοράτε τους φακούς επαφής σας από τη στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας έως ότου βγείτε έξω το βράδυ, αυτό δεν είναι πραγματικά καλό όταν έχετε ξηρά μάτια . Είναι καλή ιδέα να αφήνετε τα μάτια να αναπνέουν για λίγες ώρες χωρίς τους φακούς.

Αυτό επιτρέπει στα μάτια σας να έχουν καλή έκθεση στο οξυγόνο και να λαμβάνουν τροφή από το φυσικό δακρυϊκό φιλμ χωρίς φακούς να παρεμποδίζουν.

6. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας κάθε χρόνο (ή όσο συχνά είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τη συνταγή σας ενημερωμένη).

Πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια ως βάση . Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, θα πρέπει να τον επισκέπτεστε πιο συχνά για να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι ενημερωμένη, να αξιολογήσετε το δακρυϊκό φιλμ σας και να δείτε εάν οι φακοί που χρησιμοποιείτε εξακολουθούν να λειτουργούν καλύτερα για τα μάτια σας.

Μην περιμένετε μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα προτού δείτε τον οφθαλμίατρό σας. Αυτό θα εξασφαλίσει τη μακροζωία της ικανότητάς σας να φοράτε φακούς επαφής και θα μειώσει τις επιπλοκές».

7. Εάν οι φακοί σας ερεθίζουν τα ξηρά μάτια σας, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους ειδικούς φακούς που κατασκευάζονται για αυτό το θέμα υγείας.

Υπάρχουν πολλές μάρκες και τύποι φακών επαφής στην αγορά, αλλά ορισμένοι έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα με ξηροφθαλμία, λέει η Mayo Clinic .

Εάν η ξηροφθαλμία σας είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικές επαφές που ονομάζονται σκληροί ή επίδεσμοι φακοί, οι οποίοι βοηθούν στην προστασία της επιφάνειας των ματιών σας και κλειδώνουν την υγρασία.

Uncategorized

11.10.2024

Νοσοκομείο Μεταξά: Ορατός ο κίνδυνος αναβολής επειγόντων χειρουργείων λόγω έλλειψης απαιτούμενων εργαλείων

Υπάρχουν τεράστιες απουσίες αναγκαίων προϊόντων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο

16.07.2024

Κως: Σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο επιχειρηματίας μετά από συμπλοκή για τη διεκδίκηση ενός πελάτη

Οι έρευνες των αστυνομικών για τη συμπλοκή βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους αξιωματικούς που τις χειρίζονται, να ψάχνουν εικόνες από κάμερες ασφαλείας της περιοχής

08.07.2024

Δείτε πώς ο καφές επηρεάζει τον υποθυρεοειδισμό – Τα πιθανά οφέλη

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

24.12.2024

Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο τρόπος για να προβλέψεις αν θα κάνεις φαλάκρα

24.12.2024

Δεν πάει το μυαλό σας: Να γιατί πρέπει να τρώτε ένα ακτινίδιο μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο

24.12.2024

Γιατί αυξάνονται οι καρδιακές προσβολές την ημέρα των Χριστουγέννων;

24.12.2024

Θέλετε υγιή εγκέφαλο; – Αυτά είναι τα 12 ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας

23.12.2024

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

23.12.2024

Δέκα συμβουλές για να απολαύσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ταυτόχρονα να προσέξουμε τα κιλά και την υγεία μας