Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου εμβολιάστηκαν, για δεύτερη χρονιά, κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.).
Η πρωτοβουλία αυτή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει συμβολικό χαρακτήρα, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού και τη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα, σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) • Χρόνια νεφροπάθεια •Χρόνιες παθήσεις ήπατος •Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιάμε ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα • Σύνδρομο Down • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε. κ. Στέλιος Λουκίδης και τα μέλη του ΔΣ, κ. Παρασκευή Κατσαούνου και κ. Νικολέττα Ροβίνα που πραγματοποίησαν τους εμβολιασμούς.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Π.Ε δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αναμνηστικό, ένα λευκό περιστέρι με τη φράση «ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ».
Μετά τον εμβολιασμό, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκτός από το εμβόλιο για τον Covid-19, είναι σημαντικό να κάνουν έγκαιρα όσοι πρέπει, και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το εμβόλιο για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο.
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο πρόληψης της νόσου.
Οι επόμενοι μήνες απαιτούν διαρκή εγρήγορση και προσοχή στα θέματα της υγείας.
Η πανδημία μας δίδαξε ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι να μετατρέψουμε τον δισταγμό και την άρνηση σε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.
Ας μην επιτρέψουμε στον φόβο και στην παραπληροφόρηση να ορίζουν τη ζωή μας».
Ο κ. Στέλιος Λουκίδης με την ολοκλήρωση της συμβολικής ιατρικής πράξης τόνισε:
«Με την ανταπόκριση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, της Πρώτης Πολίτη της χώρας μας καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού της Προεδρίας για δεύτερη χρονιά, στέλνουμε το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης σοβαρών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος.
Παράλληλα η ευρεία εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού θα βοηθήσει το σύστημα υγείας, αποκλιμακώνοντας ενδεχόμενη πίεση από λοιμώξεις ιού γρίπης και ταυτόχρονα θα μειώσει το φορτίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε».
Η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού επισήμανε:
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης για όλες τις ηλικίες.
Αν και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώνουν την κυκλοφορία του RSV και της γρίπης, μειώνοντας έτσι την ανοσία του πληθυσμού, τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι στο μέλλον μπορεί να έχουμε μεγάλες επιδημίες RSV και γρίπης κι επομένως οι εμβολιασμοί για όλες τις μη covid λοιμώξεις οφείλουν να γίνουν απρόσκοπτα».
Η κ. Νικολέττα Ροβίνα σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε:
«H γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό της γρίπης.
Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνεται έγκαιρα, προκειμένου να επιτυγχάνεται ικανή ανοσία, πριν την έναρξη της περιόδου έξαρσης των κρουσμάτων (Ιανουάριος-Μάρτιος)».