Την στιγμή που το φετινό καλοκαίρι ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει από άκρη σε άκρη και από το βορρά μέχρι τον νότο ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ο ΟΗΕ χτυπά ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου για την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη μπορεί να αυξηθεί μέχρι το 2040 κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Η αύξηση αυτή σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών τοποθετούνταν κάποια στιγμή από το 2030 ως το 2050 αλλά η νέα έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση μπορεί να συμβεί πλέον ανά πάσα στιγμή από σήμερα ως το 2040.
Οι επιστήμονες που υπογράφουν την έκθεση πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας την ανθρώπινη δραστηριότητα ως υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και δηλώνουν ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.
«Δεν βλέπω καμία περιοχή ασφαλή.
Δεν υπάρχει κανένα σημείο να τρέξεις, κανένα σημείο να κρυφτείς» αναφέρει η Λίντα Μιρνς, ειδική σε θέματα κλίματος, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ και εκ των συγγραφέων της νέας έκθεσης.
Τα κύρια σημεία της έκθεσης αναφέρουν:
Ο άνθρωπος είναι πιθανότατα ο βασικός υπαίτιος της τήξης των παγετώνων, της απώλειας των θαλάσσιων πάγων, της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων στους ωκεανούς και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας
Είναι βέβαιο ότι οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και πιο έντονοι στις περισσότερες περιοχές ξηράς του πλανήτη.
Είναι πιθανή η αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά δύο μέτρα στο τέλος του αιώνα
Είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον μια φορά μέχρι το 2050 η Αρκτική να μετατραπεί σε μια ανοικτή θάλασσα χωρίς ίχνος θαλάσσιου πάγου.
Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τριών εκατ. ετών.
Ορισμένες αλλαγές όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είναι μη αναστρέψιμες για εκατοντάδες ή και χιλιάδες έτη.
Πάντως ορισμένοι ειδικοί αφήνουν ανοικτό ένα παράθυρο ελπίδας υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση των θερμοκρασιών αν υπάρξει άμεσα δραστική μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.