Uncategorized

Ανάγκη για κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες

Προβλήματα και ελλείψεις στην παροχή περίθαλψης σε παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EU-VETCARE “Strengthening capacities for better healthcare to refugee and migrant children”.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ομάδων εστιασμένης συζήτησης με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων σε πέντε χώρες.

Το EU-VETCARE συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή 6 ευρωπαϊκών οργανισμών.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βελτιωμένης υγειονομικής φροντίδας για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες και ασυνόδευτoυς ανήλικους, μέσα από τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού για την κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Ινστιτούτο Prolepsis και ο οργανισμός Faros.

Συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: Ethno-Medical Centre (Συντονιστής του προγράμματος, Γερμανία),Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Zadigltd (Ιταλία), και Universitatde Valencia (Ισπανία).

Η έλλειψη ιατρικού και εμβολιαστικού ιστορικού, η απουσία επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα καταγωγής, και ζητήματα γραφειοκρατίας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντούν οι επαγγελματίες υγείας.

Ο μη επαρκής αριθμός μεταφραστών και διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών, σε συνδυασμό με την έλλειψη γνώσεων για τη διαπολιτισμική διαφορετικότητα αποτελούν επιπλέον εμπόδια στην καθημερινή πρακτική των επαγγελματιών υγείας.

Παράλληλα, πολλοί επαγγελματίες υγείας αναφέρουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης.

Από την έρευνα, φάνηκε ακόμα η ιδιαίτερη ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα νομικού πλαισίου, πρωτοκόλλων εργασίας με παιδιά, διαχείρισης επαγγελματικής εξουθένωσης, διεπιστημονικής συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Oι επαγγελματίες υγείας επεσήμαναν την ανάγκη απόκτησης δεξιοτήτων για κατάλληλους κώδικες επικοινωνίας με παιδιά, για την αναγνώριση του παιδικού τραύματος και για θέματα εξαρτήσεων (κυρίως αλκοόλ και ουσίες).

Από το 2015, η Ελλάδα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της φτώχειας σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου.

Τα παιδιά μετανάστες/πρόσφυγες, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα ανήλικα, στη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα και με ανάγκες ειδικής φροντίδας.

Στη συνέχεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης στη χώρα υποδοχής, η έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στην εκπαίδευση επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Επείγουσες καταστάσεις δημόσιας υγείας, όπως αυτή της πανδημίας COVID-19,τα καθιστά ακόμα πιο ευάλωτα, λόγω της μη επαρκούς πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε βασικές συνθήκες υγιεινής.

Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στα αιτήματα ασύλου οδηγούν εκτός ασφαλών ζωνών πολλά από τα παιδιά, με αποτέλεσμα να καταλήγουν πολύ συχνά στον δρόμο και μόνα τους.

Το Ινστιτούτο Prolepsis και ο οργανισμός Faros συμμετέχουν από την Ελλάδα στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο επιχειρεί να καλύψει τα παραπάνω κενά και να συμβάλλει στη βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών και σε ασυνόδευτους ανήλικους.

Το υλικό θα διατίθεται δωρεάν μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα του προγράμματος στην ιστοσελίδα https://www.euvetcare.eu/.

Uncategorized

11.10.2024

Νοσοκομείο Μεταξά: Ορατός ο κίνδυνος αναβολής επειγόντων χειρουργείων λόγω έλλειψης απαιτούμενων εργαλείων

Υπάρχουν τεράστιες απουσίες αναγκαίων προϊόντων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο

16.07.2024

Κως: Σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο επιχειρηματίας μετά από συμπλοκή για τη διεκδίκηση ενός πελάτη

Οι έρευνες των αστυνομικών για τη συμπλοκή βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους αξιωματικούς που τις χειρίζονται, να ψάχνουν εικόνες από κάμερες ασφαλείας της περιοχής

08.07.2024

Δείτε πώς ο καφές επηρεάζει τον υποθυρεοειδισμό – Τα πιθανά οφέλη

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.12.2024

Γιατί τα φάρμακα για την καρδιά προκαλούν αύξηση βάρους – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Πότε το πρόβλημα είναι σοβαρό

30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

Ένα πακέτο 20 τσιγάρων μπορεί να αφαιρέσει κάπου επτά ώρες από τη ζωή ενός ανθρώπου

30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Νέα μελέτη: Δείτε με ποια προβλήματα συνδέεται η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης

30.12.2024

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου – Δείτε ποιο αφορά

30.12.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστό σαλάμι – Δείτε ποιο αφορά (φώτο)

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας