Η Ιντερφερόνη, απέτρεψε τον θάνατο και έδωσε ελπίδες για ανάρρωση ασθενών με Covid-19.
Στην Βρετανία έγινε η πρώτη δοκιμή σε νοσηλευόμενους ασθενείς, σε εισπνεόμενη μορφή (beta-1a) κα τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά δίνοντας μια ακτίνα φωτός, ελπίδα για ίαση και αποτροπή των θανάτων από κορωνοϊό.
Τι είναι η Ιντερφερόνη
Οι κυτταροκίνες ή κυτοκίνες είναι ευρεία και χαλαρή κατηγορία μικρών πρωτεινών που είναι σημαντικές στην κυτταρική σηματοδότη.
Οι κυτοκίνες είναι πεπτίδια και δεν μπορούν να διασχίσουν τη λιπιδική διπλή στιβάδα των κυττάρων για να εισέλθουν στο κυτόπλασμα.
Οι κυτοκίνες έχουν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στην αυτοκρινή, παρακρινή και ενδοκρινική σηματοδότηση ως ανοσορρυθμιστικοί παράγοντες.
Η οριστική τους διάκριση από τις ορμόνες εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της τρέχουσας έρευνας.
Οι κυτοκίνες περιλαμβάνουν χημειοκίνη και παράγοντες νέκρωσης όγκων, αλλά γενικά όχι ορμόνες ή αυξητικούς παράγοντες (παρά κάποια αλληλεπικάλυψη στην ορολογία ).
Οι κυτοκίνες παράγονται από ένα ευρύ φάσμα κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων ανοσοκυττάρων όπως μακροφάγα , Β λεμφοκύτταρα, Τ λεμφοκύτταρα και μαστοκύτταρα, καθώς και ενδοθηλιακά κύτταρα, ινοβλάστες και διάφορα στρωματικά κύτταρα.
Μια δεδομένη κυτοκίνη μπορεί να παραχθεί από περισσότερους από έναν τύπους κυττάρων.
Δρουν μέσω των κυτταρικών επιφανειακών υποδοχέων και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι κυτοκίνες ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ χυμικών και κυτταρικών ανοσοαποκρίσεων και ρυθμίζουν την ωρίμανση, την ανάπτυξη και την ανταπόκριση συγκεκριμένων κυτταρικών πληθυσμών.
Ορισμένες κυτοκίνες ενισχύουν ή αναστέλλουν τη δράση άλλων κυτοκινών με πολύπλοκους τρόπους.
Διαφέρουν από τις ορμόνες, που είναι επίσης σημαντικά μόρια κυτταρικής σηματοδότησης.
Οι ορμόνες κυκλοφορούν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις και τείνουν να παράγονται από συγκεκριμένα είδη κυττάρων.
Οι κυτοκίνες είναι σημαντικές για την υγεία και τις ασθένειες, ειδικά στις ανοσολογικές αντιδράσεις του ξενιστή σε λοίμωξη, φλεγμονή , τραύμα, σήψη, καρκίνο και αναπαραγωγή. ιοκίνες, ιντερφερόνες, ιντερλευκίνες.
Τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω μελέτης του συγκεκριμένου φαρμάκου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα παγκοσμίως αυξάνονται.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Γουίλκινσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine Journal», πραγματοποίησαν την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε εννέα βρετανικά νοσοκομεία, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της χορήγησης σε καθημερινή βάση μιας εισπνεόμενης μορφής της συγκεκριμένης ιντερφερόνης (με την ονομασία SNG001), με τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο) για διάστημα έως δύο εβδομάδων.
Οι 101 ασθενείς παρακολουθήθηκαν έως 28 μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.
Η ιντερφερόνη βήτα είναι μια πρωτεΐνη που συντονίζει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις από ιούς.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 καταστέλλει άμεσα την παραγωγή της εν λόγω ιντερφερόνης, ενώ κλινικές δοκιμές έχουν δείξει μειωμένη δραστηριότητα της σημαντικής αυτής πρωτεΐνης στους ασθενείς με Covid-19.
Το εισπνεόμενο σκεύασμα SNG001 που περιέχει ιντερφερόνη βήτα και φθάνει άμεσα στους πνεύμονες, είχε ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Η νέα μελέτη φάσης 2 αξιολόγησε για πρώτη την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με Covid-19 και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.
Οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από τη νόσο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο).
Tο 22% των ασθενών της ομάδας ελέγχου που δεν πήρε το φάρμακο, εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 ή πέθαναν, έναντι ποσοστού 13% στην ομάδα του SNG001.
Κατά την 14ήμερη θεραπεία με την ιντερφερόνη, ανέρρωσαν το 44% των ασθενών που είχαν πάρει το φάρμακο, έναντι 22% της ομάδας του πλασίμπο.
Στις 28 μέρες από την έναρξη της θεραπείας, οι ασθενείς που πήραν το SNG001, είχαν υπερτριπλάσια πιθανότητα να αναρρώσουν, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου, οι συχνότερα αναφερόμενες παρενέργειες ήταν οι πονοκέφαλοι (στους μισούς περίπου που πήραν το φάρμακο), ενώ λίγοι ασθενείς είχαν σοβαρότερες παρενέργειες.
Οι ερευνητές, οι οποίοι παράλληλα αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό που δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ανέφεραν ότι η κλινική δοκιμή δικαιολογεί τη δοκιμή του φαρμάκου με μεγαλύτερες μελέτες.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πεποίθηση μας ότι η ιντερφερόνη βήτα, ένα ευρέως γνωστό φάρμακο εγκεκριμένο για χρήση σε ενέσιμη μορφή για άλλες παθήσεις, έχει τη δυνατότητα ως εισπνεόμενο φάρμακο να αποκαταστήσει την ανοσιακή αντίδραση των πνευμόνων και να επιταχύνει την ανάρρωση από Covid-19», δήλωσε ο δρ Γουίλκινσον.
Από την άλλη, σύμφωνα με σχολιασμό της νέας μελέτης στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, τα έως τώρα αποτελέσματα της μεγάλης διεθνούς κλινικής δοκιμής SOLIDARITY/DisCoVeRy έχουν αποτύχει να δείξουν όφελος της ίδιας ιντερφερόνης, όταν χορηγείται σε ενέσιμη μορφή στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, πιθανώς επειδή το φάρμακο δεν φθάνει άμεσα και εστιασμένα στους πνεύμονες, όπως όταν χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή.
Η ιντερφερόνη, υπάρχει και στην Ελλάδα, από ετών.