Συνέδρια

“Θεραπεία Υπογονιμότητας και Καρκίνος Μαστού: Μύθος & Πραγματικότητα”

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής διοργανώνει Ημερίδα με θέμα Θεραπεία Υπογονιμότητας και  Καρκίνος Μαστού: Μύθος & Πραγματικότητα, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στις αίθουσες ΣΥΜΠΟΣΙΑ Ι & ΙΙ του Μεγάρου ΝΤΟΡΕ. 

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά και  η εγγραφή είναι δωρεάν.

Σχετικά με τη διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας, η  εγγραφή  γίνεται στο site: http://www.cretancongress.support/therapeia-ypogonimothtas-kai-karkinos-mastou/

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία: Της Spin – off Εταιρείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ImmunoRec, Immune Recognition Ι.Κ.Ε και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας και Άσκησης στην Ιατρική και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, εξειδικευμένοι εισηγητές, καταξιωμένοι ερευνητές και κλινικοί ιατροί θα αναφερθούν στο ευαίσθητο θέμα της θεραπείας της υπογονιμότητας και την σχέση των φαρμάκων με τον καρκίνο του  μαστού.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν και θα αξιολογήσουν πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισής του καρκίνου του μαστού που θεωρείται η πιο συχνή κακοήθεια που αντιμετωπίζει η ενήλικη γυναίκα στις υγειονομικά ανεπτυγμένες χώρες.


Η εκδήλωση ουσιαστικά προκύπτει από  την πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάλυσης των στοιχείων που καταγράφονται στο έγκριτο περιοδικό Fertility Sterility του 2021, σε μια ανασκόπηση – μετανάλυση με τίτλο «Risk of breast cancer in women treated with ovarian stimulation drugs for infertility: a systematic review and meta-analysis».

Η μελέτη αυτή παρουσιάζεται και σχολιάζεται από τους ίδιους τους συγγραφείς και από άλλους συναδέλφους κατά την διάρκεια της εκδήλωσης με κορυφαίο ομιλητή – σχολιαστή, τον πρωτοποριακό ερευνητή και συγγραφέα, Καθηγητή Εμβρυομητρικής Ιατρικής King’s College του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαΐδη.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο αριθμός των καταγεγραμμένων γυναικών που έλαβαν θεραπεία γονιμότητας και ανέρχεται στην εργασία αυτή στα 1,8 εκατομμύρια τα τελευταία 30 χρόνια, και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 27 χρόνια μετά από τις θεραπείες που έλαβαν.

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου αξιολόγησαν εάν τα φάρμακα γονιμότητας που χρησιμοποιούνται τακτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών που έλαβαν φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για υπογονιμότητα, σε σύγκριση με τις μη εκτεθειμένες γυναίκες στα φάρμακα αυτά από το γενικό πληθυσμό και τον υπογόνιμο πληθυσμό.

Επιπλέον, δεν βρέθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπίνης, μόνων τους ή σε συνδυασμό.

Με την εξαιρετική και πρωτοποριακή αυτή μελέτη διευκρινίστηκε το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, μιας και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα σαφές και τεκμηριωμένο παρέχοντας έτσι μια ευχάριστη διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας δεν είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε υπογόνιμες γυναίκες που έχουν κάνει χρήση αυτών στην προσπάθειά τους για τεκνοποίηση.

Αδιαμφισβήτητα αναμένονται και άλλες ανάλογες δημοσιεύσεις που να επιβεβαιώνουν και να ενισχύουν την ευοίωνη αυτή θέση.

“Το μήνυμα αυτής της μελέτης αλλά και της εκδήλωσής μας είναι ότι οι ιατροί αναπαραγωγής δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να θέτουν τον προληπτικό έλεγχο της υπογονιμότητας στην πρώτη γραμμή της καθημερινής πρακτικής τους”, επισημαίνουν οι διοργανωτές της Ημερίδας.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

14.10.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα