Με μια σειρά από πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών στήριξαν το σύστημα υγείας της χώρας, διασφαλίζοντας την επαρκή και αδιάλειπτη χρηματοδότησή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να διοχετευτούν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου συστήματος υγείας στη μετά-κορωνοϊό εποχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος άνοιξε με ομιλία του το συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το HealthDaily και η BOUSSIAS.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο στήριξε στις εξής πρωτοβουλίες:
1ον. Αύξηση δαπανών για την Υγεία.
Ήδη, από τον πρώτο έτος διακυβέρνησης και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 4,041 δισ. ευρώ. Το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, εκτινάχθηκαν στα περίπου 4,8 δισ. ευρώ.
Από το 2021 και μέχρι το 2025, όπως αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας κυμαίνονται περίπου στα 4,4-4,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 500-600 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
2ον. Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας: «Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη, ύψους 595 εκατ. ευρώ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα, για τη θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες υγειονομικές απειλές».
3ον. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας.
«Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που μας δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, προκειμένου αυτό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπει το Σχέδιο περιλαμβάνονται:
- Η ανακαίνιση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
- Το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για τη σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.ά.).
- Η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και η δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή.
- Η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με έμφαση στους ασθενείς με άνοια και νόσο Alzheimer, στους ασθενείς με αυτισμό, στους ασθενείς στην ηλικιακή ομάδα παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων κ.ά.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε: «Πέραν των σημαντικών επενδύσεων στον τομέα της Υγείας, ως Κυβέρνηση εστιάσαμε, από την αρχή της θητείας μας, στο θέμα της βιωσιμότητας, που μετά το σοκ της πανδημίας έχει πλέον αναχθεί σε έννοια «κλειδί» για την προετοιμασία του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, θέσαμε ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας την ευθυγράμμιση της οικονομικής μεγέθυνσης με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της Ελλάδας.
Οι στόχοι αυτοί έχουν καθοριστεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και υποστηρίζονται από το Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την πλήρη απο-λιγνιτοποίηση έως το 2028.
Ενώ παράλληλα, με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για την πραγματοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία.
Παρά το τεράστιο κόστος της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών και επιταχυντής μεταρρυθμίσεων, με σημαντικά διδάγματα για το μέλλον.
Ανέδειξε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την ανάγκη για την οικοδόμηση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, δικαιότερου και πιο βιώσιμου κόσμου, μέσω της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία παγκόσμιας πολυμερούς συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σημερινών και μελλοντικών – πάσης φύσεως – απειλών.
«Ως Κυβέρνηση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε, γρήγορα και αποτελεσματικά, σε κάθε είδους πρόκληση.
Οδηγούμε, με ασφάλεια και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, την κοινωνία και την οικονομία μας στην έξοδο από αυτήν την παγκόσμια δοκιμασία.
Παράλληλα, εργαζόμαστε σκληρά για την αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών παθογενειών, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε, ορθά και αποτελεσματικά, κάθε διαθέσιμο πόρο και ευκαιρία, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή μετάβαση της χώρας σε ένα μέλλον ισχυρής, βιώσιμης, πράσινης, ψηφιακής και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
Σε ένα μέλλον ευημερίας και ευζωίας για όλους.
Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα.
Και θα τα καταφέρουμε!», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.