Τα “ατυχήματα” που ενδέχεται να συμβούν κατα τη διαδικασία του σεξ μπορούν να καταστρέψουν την ευχάριστη αυτή κατάσταση μέχρι και να σας κάνουν να πανικοβληθείτε.
Εάν,λοιπόν, σπάσει το προφυλακτικό ή ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι για παράδειγμα,μην πέσετε σε απόγνωση.Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ώστε η λογική κι η ψυχραιμία να δώσουν τη θέση τους στον πανικό.Με τις κατάλληλες κινήσεις ,επομένως,και στο σωστό χρόνο δεν θα αγχώνεστε για τίποτα!
Μπορεί να μείνω έγκυος;
Εξαρτάται από τον κύκλο σας. Οι γυναίκες με σταθερή περίοδο (κύκλο 28 ημερών) μπορούν να υπολογίσουν τις «επικίνδυνες» ημέρες τους, οι οποίες θεωρητικά είναι στο διάστημα ανάμεσα στην 11η και τη 17η ημέρα από την τελευταία τους περίοδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο και άρα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις ημέρες της ωορρηξίας τους. Όταν ο κύκλος είναι ασταθής (28-35 ημέρες), επικίνδυνο θεωρείται το διάστημα 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο (συν πλην 2-3 ημέρες), χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί με ασφάλεια. Γι’ αυτό, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν καταφύγετε σε οποιαδήποτε λύση. Αυτός μπορεί να σταθμίσει τα γεγονότα και να σας συστήσει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Πώς μπορώ να αποφύγω μια πιθανή εγκυμοσύνη;
Η «επείγουσα αντισύλληψη», γνωστή ως «χάπι της επόμενης ημέρας», περιέχει ορμόνες σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι ένα συνηθισμένο αντισυλληπτικό. Ουσιαστικά, δρα με τους εξής τρόπους: Παρεμποδίζει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες, αποτρέπει τη γονιμοποίηση του ωαρίου (στην περίπτωση που αυτό καταφέρει να απελευθερωθεί) από το σπερματοζωάριο, εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να φτάσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Δεν πρέπει να συγχέεται με το «χάπι της έκτρωσης», αφού δεν χορηγείται για τη διακοπή μιας κύησης που έχει αρχίσει, αλλά για να την προλάβει και να την αποτρέψει. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας. Μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία και χρειάζεται συνταγή γιατρού. Ωστόσο, το κόστος του δεν καλύπτεται από τα Ταμεία.
Αν μείνω έγκυος ενώ έχω πάρει το χάπι, το μωρό θα είναι υγιές;
Αν παρά το ότι πήρατε το χάπι της επόμενης ημέρας μείνατε έγκυος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του μωρού.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Το «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι ασφαλές όταν η χρήση του είναι περιστασιακή. Ενδεχομένως, βέβαια, να παρουσιαστούν ορισμένες μικροενοχλήσεις μετά τη λήψη του, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, τάση για εμετό, ναυτία, πόνος στο στήθος ή στο υπογάστριο, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείται ως μόνιμη αντισύλληψη, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο ή να φτάσει να οδηγήσει ακόμα και στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.
Το “χάπι της επόμενης ημέρας” δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση ως μόνιμος τρόπος αντισύλληψης
Μπορούν να το πάρουν όλες οι γυναίκες;
Όχι, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφασίζει ο γιατρός. Πάντως, γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, βεβαρημένο κυκλοφορικό σύστημα ή διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν.
Ξέχασα να πάρω το αντισυλληπτικό µου. Να πάρω το χάπι ή όχι;
Αν ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι την ημέρα που είχατε την «επικίνδυνη» επαφή, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στη λύση της επείγουσας αντισύλληψης. Αρκεί την επόμενη ημέρα να πάρετε μαζί δύο αντισυλληπτικά. Στην περίπτωση, όμως, που τον τελευταίο μήνα δεν παίρνατε καθημερινά τα αντισυλληπτικά σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα αποφασίσει αν χρειάζεται να πάρετε το «χάπι της επόμενης ημέρας» ή όχι.