Η καλή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών σε καθημερινή βάση μπορούν να εγγυηθούν την αύξηση της λίμπιντο και μια δυνατή στύση.
Τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA Network Open», έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους.
Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας M.D. Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος:
«Η καλή και δυνατή στύση οδηγεί σε καλό σεξ, και με δεδομένο ότι οι σεξουαλικές επιδόσεις συνδέονται άμεσα με την αυτοπεποίθηση των ανδρών, κάθε τρόπος που μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή της στυτικής δυσλειτουργίας, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.
Η υγιεινή διατροφή και ειδικά η μεσογειακή βοηθάει στη βελτίωση της γενικότερης υγείας και έχει διαπιστωθεί ότι, πράγματι, προσφέρει στους άνδρες επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης, δυνατή στύση και υγιές σπέρμα».
Ως στυτική δυσλειτουργία θεωρείται, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η αδυναμία ενός άνδρα να έχει επαρκώς σταθερή στύση, ώστε να υπάρξει διείσδυση και να έχει σεξουαλική επαφή.
Έως το 15% των ανδρών βιώνει τέτοια προβλήματα κατά καιρούς, αλλά και σε μόνιμη βάση, ιδίως όσο περνούν τα χρόνια.
Σε αρκετές περιπτώσεις η έλλειψη στύσης κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας – πιθανόν στο καρδιαγγειακό σύστημα – ή μπορεί να έχει αποκλειστικά και μόνο ψυχολογικό υπόβαθρο.
Τη νέα μελέτη έκαναν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια – Σαν Φρανσίσκο και του Χάρβαρντ.
Ανέλυσαν στοιχεία για 21.469 άνδρες μέσης ηλικίας 62 ετών.
Από αυτούς, μέσα σε δέκα χρόνια, διαγνώστηκαν με προβλήματα στη στυτική λειτουργία 968 άνδρες ηλικίας έως 60 ετών, 3.703 άνδρες ηλικίας από 60 έως 70 ετών και 4.793 άνδρες άνω των 70 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνω των 60 ετών, που ακολουθούσαν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, είχαν κατά μέσο όρο 18% μικρότερο κίνδυνο προβλημάτων στύσης, ενώ ο κίνδυνος ήταν κατά 7% μειωμένος για τους άνδρες άνω των 70 ετών.
«Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ανδρών, το οποίο, μάλιστα, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά από τη μέση προς την τρίτη ηλικία», διευκρινίζει ο κ. Ρόκκας.
«Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι οι άνδρες, που προσέχουν τη διατροφή τους, που διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, που δεν καπνίζουν, που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, που ελέγχουν το άγχος τους και που βρίσκουν χρόνο να ασκούνται τακτικά, έχουν γενικά καλύτερη υγεία και δη καρδιαγγειακή.
Η καλή καρδιαγγειακή υγεία εγγυάται την καλή σεξουαλική υγεία», προσθέτει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.
Του λόγου το αληθές έδειξε και η νέα μελέτη.
Όπως φάνηκε, οι άνδρες, που τρώνε υγιεινά με συστηματικό τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν διαβήτη, καρδιοπάθεια ή υπέρταση – τρεις παράγοντες που συνδέονται με την μη επίτευξη στύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον η καλή υγεία της καρδιάς συνεπάγεται και περισσότερη αντοχή, που είναι απαραίτητη στον… ερωτικό μαραθώνιο.
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα λαχανικά, στα φρούτα, στα βότανα, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα πλήρη δημητριακά και στο παρθένο ελαιόλαδο, με παράλληλη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, πουλερικών, αυγών και θαλασσινών, καθώς και με ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
Κάποια τρόφιμα, που εντάσσονται στη μεσογειακή διατροφή, είναι «διαμαντάκια», που υπόσχονται να επαναφέρουν τη λίμπιντο στο… ύψος των περιστάσεων.
Τα μύδια, αλλά και τα καβούρια και ο αστακός, όπως και όλων των ειδών τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και το τσάι έχουν συνδεθεί με το καλύτερο σεξ, χάρη στα συστατικά που περιέχουν.
Για παράδειγμα τα μύδια περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την αντοχή και με τη ρύθμιση των επιπέδων της ορμόνης τεστοστερόνης, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη σεξουαλική λειτουργία.
Οι φλαβόνες, που περιέχονται σε πολλά φρούτα και σε λαχανικά με κόκκινο ή με μωβ χρώμα, λειτουργούν, επίσης, σαν «χάπια» κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.
«Δεν πρέπει, τέλος, να παραλείψουμε τη συσχέτιση ή, μάλλον, τον φαύλο κύκλο της στύσης, των καρδιοπαθειών και της κατάθλιψης.
Πολλοί άνδρες, που έχουν προβλήματα με την στύση τους, εμφανίζουν κατάθλιψη.
Επίσης τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν δυσμενώς την στυτική λειτουργία και κάποιες φορές οδηγούν και αυτά σε κατάθλιψη.
Τα δε αντικαταθλιπτικά φάρμακα «χτυπάνε» στη στύση», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας.