Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Σπάνιο σύνδρομο: Εμφανίζεσαι μεθυσμένος χωρίς να έχεις πιει σταγόνα αλκοόλ

Μια γυναίκα εμφανιζόταν διαρκώς στα επείγοντα παραπονούμενη για διαρκή υπνηλία, προβλήματα στην ομιλία και μυρωδιά αλκοόλ στην ανάσα της, με τους γιατρούς να μην μπορούν να πιστέψουν ότι δεν πίνει και να τη στέλνουν στον ψυχίατρο.

Τελικά, έπειτα από επτά επισκέψεις στο νοσοκομείο, η 50χρονη Καναδή διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο «auto-brewery», ή «αυτο-ζυθοποίηση» σε ελεύθερη απόδοση, μια σπάνια πάθηση στην οποία μικροοργανισμοί του εντέρου παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθανόλης.

Λιγότερα από 100 κρούσματα του συνδρόμου έχουν περιγραφεί σε όλο τον κόσμο. Η ιατρική βιβλιογραφία εμπλουτίζεται τώρα με την περίπτωση της 50χρονης που περιγράφεται από τους γιατρούς της στην Επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου.

Το σύνδρομο εμφανίζεται λόγω υπέρμετρου πολλαπλασιασμού του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία

Τις πρώτες έξι φορές που πήγε στα επείγοντα για εξέταση, οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Είχε τόσο έντονη υπνηλία, έλεγε, ώστε την έπαιρνε ο ύπνος ακόμα και την ώρα που ετοίμαζε φαγητό και δεν μπορούσε να εργαστεί για εβδομάδες κάθε φορά.

Οι γιατροί τελικά την πίστεψαν όταν η οικογένειά της διαβεβαίωσε πως η γυναίκα είχε σταματήσει εντελώς να πίνει αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους.

Και τα αίτια του παράξενου συνδρόμου αποκαλύφθηκαν με μια προσεκτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού της.

Ζυθοποιείο στο έντερο

Πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα μέθης, η γυναίκα είχε μακρύ ιστορικό επίμονων ουρολοιμώξεων για τις οποίες έλαβε αντιβιοτικά πολλές φορές.

Όπως φαίνεται, τα αντιβιοτικά σκότωσαν τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου και άφησαν ελεύθερο το πεδίο για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών που παράγουν αλκοόλ.

Το σύνδρομο εμφανίζεται λόγω υπέρμετρου πολλαπλασιασμού του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία ή άλλων μονοκύτταρων μυκήτων όπως ο Candida albicans. Σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, όπως στο ανθρώπινο έντερο, οι οργανισμοί αυτοί μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη.

Στην έβδομη επίσκεψή της στα επείγοντα, οι γιατροί της έδωσαν αντιμηκητιακή αγωγή και της συνέστησαν να περιορίσει τους υδατάνθρακες, οπότε τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν για μήνες.

Όταν αργότερα η ασθενής αύξησε και πάλι τους υδατάνθρακες, τα συμπτώματα μέθης επανήλθαν μέχρι να ξαναρχίσει την φαρμακευτική αγωγή.

Η 50χρονη έλαβε επίσης προβιοτικά για τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου και ο γαστρεντερολόγος της ενημερώθηκε να μην της ξαναδώσει αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.

Τελικά η γυναίκα κατάφερε να απαλλαγεί από την περίεργη πάθηση και να αυξήσει την κατανάλωση υδατανθράκων.

Μέχρι τότε όμως είχε να υποστεί όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και την καχυποψία των γιατρών.

Όπως σημειώνει η μελέτη, «το σύνδρομο αυτό-ζυθοποίησης επιβαρύνει τους ασθενείς και τους αγαπημένους τους με σημαντικές κοινωνικές, νομικές και ιατρικές συνέπειες».

«Η ασθενής μας επισκέφθηκε πολλές φορές τα επείγοντα, εξετάστηκε από γιατρούς και ψυχιάτρους και πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα ψυχικά νοσήματα πριν διαγνωστεί, κάτι που αναδεικνύει το πώς η ευαισθητοποίηση για αυτό το σύνδρομο έχει ζωτική σημασία για την κλινική διάγνωση και διαχείριση».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

22.10.2024

Φωνητικές χορδές: Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν – Συμπτώματα και πότε συνιστάται εγχείρηση

Οι φωνητικές χορδές παρουσιάζουν συχνά διαταραχές λόγω κακή χρήσης ή κατάχρησης

22.10.2024

Το γνωρίζατε; – Να γιατί πρέπει να τρώτε πράσινες μπανάνες

Πώς βοηθάει το ανθεκτικό άμυλο

21.10.2024

28η Οκτωβρίου: Υπάρχει κάποια διαφορά για το τι επιτρέπεται να φάμε;

21.10.2024

ΕΟΠΥΥ: Μέχρι το 2014 θα φθάσουν οι έλεγχοι για τις συνταγογραφήσεις – Στο «μικροσκόπιο» και οι διαγνωστικές εξετάσεις

20.10.2024

Πώς να ξεκινήσετε σωστά το τρέξιμο: 6 απαραίτητες συμβουλές

19.10.2024

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας το γύρισμα των ρολογιών μία ώρα πίσω – Συμβουλές για καλύτερη προσαρμογή

19.10.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το ανθρώπινο σώμα περνάει κρίσιμες αλλαγές σε αυτές τις δύο ηλικίες

19.10.2024

Ονόματα ζητά ο ΙΣΑ για τις παράνομες συνταγογραφήσεις: «Να τιμωρηθούν οι επίορκοι»

19.10.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα κάστανα

19.10.2024

Λευκή γλώσσα: Όλες οι αιτίες και πότε πρέπει να ανησυχήσετε