Οι επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα, ότι η έξαψη που αντικατοπτρίζεται με το κοκκίνισμα του προσώπου, δε θα έπρεπε να λαμβάνεται “ελαφρά τη καρδία”.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, αποτελεί τον κύριο παράγοντα εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
‘Το κοκκίνισμα του προσώπου μετά την κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται πάντα ως ένα σύμπτωμα ευαισθησίας στο αλκοόλ, ή μη αντοχής, εκτός κι αν κάποιος ακολουθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή” δήλωσε στην Daily Mail ο επικεφαλής της μελέτης Dr Jong Sung Kim από το τμήμα Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chungnam.
“Κοκκινίζουν στο πρόσωπο όσοι δε μπορούν να διασπάσουν την ακεταλδεϋδη, ένα τοξικό προϊόν που παράγεται στο συκώτι όταν καταναλώνουν αλκοόλ. Απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια λεπτομερής έρευνα που να αναλύει τη σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ με την υπέρταση, λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση κάθε ατόμου στο αλκοόλ. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισής της είναι μεγαλύτερος σε όσους κοκκινίζουν ενώ πίνουν, και μάλιστα αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν καταναλώνουν πάνω από τέσσερα ποτά την εβδομάδα.
Αντίθετα, σε όσους δεν κοκκινίζουν η ποσότητα αυτή είναι οκτώ ποτήρια” συμπλήρωσε.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα 1.763 Κορεατών, ανάμεσα στους οποίους 288 ήταν μη πότες, 527 κοκκίνιζαν ενώ έπιναν και 948 δεν κοκκίνιζαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical & Experimental Research, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο όσοι κοκκινίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.