Δραματικά είναι τα αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων που δείχνουν το ποσοστό των αλκοολικών ατόμων στη Βόρεια Έλλάδα. Η κατανάλωση του αλοκοόλ στην ευρύτερη περιοχή έχει πραγματικά χρυπήσει “κόκκινο” με το 45% του πληθυσμού να επιζητά την απεξάρτηση.
Διέξοδο στο αλκοόλ αναζητούν οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα υπό το βάρος των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται αύξηση 45% όσων προσέρχονται στη μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτοί που απευθύνονται για δεύτερη και τρίτη φορά.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέση με όσους απευθύνονται στο Νοσοκομείο, το 55%-60% ζητά βοήθεια για απεξάρτηση από το αλκοόλ, το 35%-45% από τα τυχερά παιχνίδια και ένα πολύ μικρό ποσοστό λόγω της κατάχρησης νόμιμων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ταυρόχρονα, όσοι ζητούν βοήθεια είναι πια όλο και πιο νέοι άνθρωποι, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις ηλικίες έως 40 ετών. Αυξητική τάση υπάρχει επίσης και στις γυναίκες, οι οποίες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει στη «Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης» ο εργοθεραπευτής της μονάδας απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια Βασίλης Τσάνταλης.
Όπως εξηγεί, η μονάδα, η οποία είναι η μοναδική στο ΕΣΥ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελείται από το Συμβουλευτικό και Θεραπευτικό Σταθμό και από το κλινικό πρόγραμμα «Μέθεξις». Το «Μέθεξις» λειτουργεί από το 2008, ενώ ο συμβουλευτικός σταθμός είναι μία εξωνοσοκομειακή δομή του ΨΝΘ και από το 1990 έως το 2008 ήταν η μόνη δημόσια υπηρεσία.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια η γενική αύξηση στην προσέλευση των ασθενών είναι της τάξεως του 45%, χωρίς να προσμετράμε αυτούς που απευθύνονται για δεύτερη ή και τρίτη φορά. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στις ηλικίες έως 40 ετών, ενώ υπάρχει η ίδια συχνότητα στις ηλικίες από 40 έως 65 ετών», τονίζει ο κ. Τσάνταλης.