Οι αθλητές -και όποιοι άλλοι- ντοπάρονται με στεροειδείς ουσίες ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να συνεχίζουν να έχουν οφέλη στο μυϊκό σύστημά τους, ακόμα και μία δεκαετία μετά το ντόπινγκ, πράγμα που ανατρέπει την έως τώρα διαδεδομένη αντίληψη ότι τα οφέλη του ντοπαρίσματος είναι πρόσκαιρα και σταματούν μαζί με τη διακοπή της χορήγησής τους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας νορβηγικής επιστημονικής έρευνας σε πειραματόζωα, η οποία, αν επαληθευθεί ότι ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε ίσως οδηγήσει σε αποκλεισμό των ντοπαρισμένων αθλητών ουσιαστικά εφόρου ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Γκούντερσεν του πανεπιστημίου του Όσλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα φυσιολογίας Journal of Physiology», σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια και ανακάλυψαν ότι ακόμα και μια βραχύχρονη χορήγηση τεστοστερόνης επέτρεψε στα πειραματόζωα, πολύ αργότερα στη ζωή τους, να διογκώσουν ξανά τους μυς τους σε σύντομο χρόνο.
Οι Νορβηγοί επιστήμονες επιβεβαιωσαν έτσι προηγούμενα ευρήματά τους ότι υπάρχει ένα είδος «μυϊκής μνήμης», που έχει ως συνέπεια ότι εφόσον κάποιος έχει ασκηθεί από μικρός, οι μύες του μεγαλώνουν πιο εύκολα, όταν ξανακάνει ασκήσεις μετά από πολλά χρόνια.
Φαίνεται πως τα στεροειδή εκμεταλλεύονται ένα αντίστοιχο φαινόμενο «μνήμης» των μυών. Τρεις μήνες αφότου είχε σταματήσει η χορήγηση τεστοστερόνης στα ποντίκια, άρκεσαν μόλις έξι ημέρες σωματικής δραστηριότητας (αντίστοιχης της άσκησης στους ανθρώπους) για να μεγαλώσουν οι μύες τους κατά 30%. Αντίθετα, μια άλλη ομάδα πειραματόζωων, που ποτέ δεν είχε λάβει την εν λόγω ουσία στο παρελθόν, ωφελήθηκε πολύ λιγότερο από την άσκηση, καθώς εμφάνισε μυϊκή διόγκωση μόλις κατά 6% μέσα στην ίδια περίοδο των έξι ημερών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στεροειδή αυξάνουν τον αριθμό των κυτταρικών πυρήνων μέσα στους μυϊκούς ιστούς. Οι πυρήνες αυτοί αποτελούν το «κλειδί» για το δυνάμωμα των μυών, όταν οι άνθρωποι ασκούνται. Η νέα μελέτη με τα πειραματόζωα δείχνει ότι οι έξτρα πυρήνες των μυϊκών κυττάρων που αποκτώνται χάρη στη χορήγηση των ουσιών του ντόπινγκ, διατηρούνται σε βάθος χρόνου («μυϊκή μνήμη») και επιτρέπουν εν καιρώ το γρήγορο «ξαναφούσκωμα» των μυών, ακόμα κι αν ο αθλητής είναι πια «καθαρός», δηλαδή δεν παίρνει κανένα φάρμακο πια.
Ο Γκούντερσον εκτιμά ότι αυτή η «μνήμη» μπορεί να διαρκεί ακόμα και μια δεκαετία στους ανθρώπους, αλλά αυτό προς το παρόν αποτελεί μια υπόθεση και πρέπει να αποδειχθεί μέσα από περαιτέρω έρευνες. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι η νέα μελέτη του δείχνει πως είναι ανεπαρκής ακόμα και η πρόσφατη πιο αυστηρή πρόταση της αρμόδιας παγκόσμιας Αρχής κατά του ντόπινγκ, της WADA, να αυξηθεί η ποινή αποκλεισμού στους ντοπαρισμένους αθλητές από δύο σε τέσσερα χρόνια.
Ήδη οι Νορβηγοί επιστήμονες εξασφάλισαν επιχορήγηση της WADA να διεξάγουν έρευνες σε ανθρώπους στο Όσλο, ώστε να εκλέξουν την ορθότητα των εκτιμήσεών τους.