Ο εγκέφαλος αντιδρά στο άκουσμα της αγαπημένης του μουσικής εκκρίνοντας δοπαμίνη, την ίδια ορμόνη που απελευθερώνει όταν το άτομο απολαμβάνει ένα εξαιρετικό γεύμα, παίρνει χρήματα στο χέρι ή ναρκωτικά.
Οι ερευνητές του Νευρολογικού Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τη Βαλορί Σαλιμπούρ και τον Ρόμπερτ Ζατόρ έκαναν δοκιμές σε οκτώ εθελοντές ηλικίας 19 έως 24 ετών, σε πρώτο στάδιο, καταγράφοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών με τομογράφο ποζιτρονίων (ΡΕΤ).
Παράλληλα, παρακολουθούσαν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τη θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος των εθελοντών όσο άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική.
Διαπιστώθηκε ότι πριν καν αρχίσει η μουσική, μόνο με την προσμονή της ακρόασης, ο εγκέφαλος των εθελοντών άρχισε να απελευθερώνει δοπαμίνη, κάτι που όμως δεν συνέβαινεόταν οι εθελοντές άκουγαν ουδέτερη και αδιάφορη μουσική.
Στο δεύτερο στάδιο οι επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα τωνεθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και διαπίστωσαν ότι λίγοπριν την ακρόαση της αγαπημένης μουσικής, ενεργοποιούνταν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ο κερκοφόρος πυρήνας, ενώ την ώρα της αποκορύφωσης της απόλαυσης, ενεργοποιούνταν μια άλλη περιοχή, ο επικλινής πυρήνας. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο όργανο του εγκεφάλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μουσική αυξάνει κατά μέσο όρο 8% την απελευθέρωση δοπαμίνης, ενώ σε ένα άτομο η αύξηση έφτασε το 21%, πράγμα πουσημαίνει ότι σε μερικούς ανθρώπους η μουσική είναι διεγέρτης μεγάλης απόλαυσης.
Η απελευθέρωση της δοπανίμης, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί η μουσική γεννάει αίσθημα απόλαυσης, αν όχι ηδονής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι σε όλες τις κοινωνίες και τις εποχές να την αγαπάνε.
Οι επιστήμονες θεωρούν τη δοπαμίνη μια χημική ουσία με αρχαία εξελικτική προέλευση στον εγκέφαλο, η οποία υπήρξε ουσιώδης για την επιβίωση.
Ο μηχανισμός της δοπαμίνης οδηγεί στην πρόκληση ευχάριστων αισθημάτων για δραστηριότητες που κατ’ εξοχήν στηρίζουν τη ζωή, όπως είναι το φαγητό, ενώ στην πορεία του χρόνου το ίδιο αίσθημα έχει συνδεθεί με άλλα πράγματα, όπως το χρήμα και τα ναρκωτικά.
Φαίνεται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει με την μουσική, η οποία επίσης δεν έχειάμεση σχέση με την επιβίωση του ανθρώπου. Η μουσική ξυπνάει το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα της ανταμοιβής και ευχαρίστησης.
H μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.