Ο άνηθος αποτελεί ένα συστατικό πολλών πιάτων της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο. Δίνει άρωμα, γεύση και πολλές φορές μας βοηθάει να μειώσουμε και λίγο το αλάτι στο φαγητό.
Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα φέρνει στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την ευεργετική δράση του άνηθου στην υγεία μας. Φαίνεται λοιπόν ότι συστατικά του, τα λεγόμενα μονοτερπένια, ενεργοποιούν στο σώμα μας ένα ένζυμο τη ένζυμογλουταθειόνη-δ-τρανσφεράση.
Το ένζυμο αυτό ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και τον βοηθά να αμύνεται καλύτερα και να εξουδετερώνει επικίνδυνες ουσίες που απειλούν τα κύτταρα.
Κλασσικό παράδειγμα τέτοιων ουσιών που εξουδετερώνονται συγκεκριμένη τύποι καρκινογόνων ουσιών όπως τα βενζοπυρένια. Τα βενζοπυρένια εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του τσιγάρου, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά παράγονται και στην επιφάνεια των τροφών που ψήνουμε στη σχάρα και ειδικότερα σε καμένα μαύρα σημεία.
Επιστημονική ομάδα: neadiatrofis.gr