Διατροφή

Νέα θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια – Υποσχόμενα αποτελέσματα σε παιδιά

Μια καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση για την αλλεργία στα φιστίκια δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, προσφέροντας ελπίδα για μεγαλύτερη ανοχή στον συγκεκριμένο ξηρό καρπό.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NEJM Evidence, παιδιά που ακολούθησαν μια σταδιακή διαδικασία έκθεσης σε φιστικοβούτυρο παρουσίασαν πολύ υψηλότερα ποσοστά απευαισθητοποίησης, σε σύγκριση με εκείνα που συνέχισαν να αποφεύγουν εντελώς τα φιστίκια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 73 παιδιά που μπορούσαν να ανεχθούν τουλάχιστον μισό φιστίκι. Οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες:

  • Μια ομάδα διατήρησε την πλήρη αποφυγή των φιστικιών.
  • Η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε σταδιακή κατανάλωση φιστικοβούτυρου, ξεκινώντας από 1/8 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως και αυξάνοντας σταδιακά τη δόση κάθε οκτώ εβδομάδες, υπό ιατρική παρακολούθηση. Στο τέλος των 18 μηνών, τα παιδιά έφτασαν να καταναλώνουν μία κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο ή ισοδύναμη ποσότητα άλλου προϊόντος φιστικιού.

Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:

  • Κανένα παιδί από την ομάδα της σταδιακής κατανάλωσης δεν παρουσίασε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, ενώ μόνο ένα χρειάστηκε επινεφρίνη.
  • Από τα παιδιά που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, όλα κατάφεραν να καταναλώσουν έως και εννέα γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού (περίπου τρεις κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο) χωρίς αλλεργική αντίδραση.
  • Αντίθετα, στην ομάδα αποφυγής, μόλις τρία από τα 30 παιδιά μπόρεσαν να ανεχθούν αυτή την ποσότητα.

Για να διαπιστωθεί η διάρκεια της ανοχής, η ομάδα που ακολούθησε τη θεραπεία συνέχισε να καταναλώνει φιστικοβούτυρο δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες, πριν σταματήσει την κατανάλωση εντελώς για οκτώ εβδομάδες. Σε μια τελική δοκιμή, 26 από τα 30 παιδιά εξακολουθούσαν να ανέχονται την ίδια ποσότητα φιστικιού, αποδεικνύοντας ότι η απευαισθητοποίηση είχε διατηρηθεί.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, προέκυψε ότι το 68,4% των παιδιών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία απέκτησαν διαρκή ανοχή στα φιστίκια, έναντι μόλις 8,6% στην ομάδα που τα απέφευγε.

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai σκοπεύει τώρα να επεκτείνει την έρευνα σε άλλα αλλεργιογόνα τρόφιμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με τροφικές αλλεργίες.

Διατροφή

12.02.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Αυτό το είδος αλλαντικού από επεξεργασμένο χοιρινό κρέας περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά

12.02.2025

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας

12.02.2025

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές

12.02.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου

12.02.2025

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!

12.02.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία

12.02.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

12.02.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά φρέσκα ζυμαρικά λόγω αλλεργιογόνων ουσιών – Δείτε ποια αφορά (φώτο)

11.02.2025

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τη βιταμίνη D; – Το πρωί ή το βράδυ;

11.02.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

12.02.2025

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η σημασία του έρωτα & της αγάπης

Αν και κάποιοι θεωρούν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εμπορική ή υπερβολική, είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στους αγαπημένους μας

12.02.2025

Έρευνα αποκαλύπτει: Το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην αντίληψη των ήχων

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

12.02.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

12.02.2025

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια

12.02.2025

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές

12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

12.02.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου

12.02.2025

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!

12.02.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λεπτοσπείρωση: Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης

12.02.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία