Η COVID-19 λοίμωξη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη στα άτομα νεαρής ηλικίας, ένας φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά σε μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ.
Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων για τους κατοίκους των ΗΠΑ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Morbidity and Mortality Weekly Report του CDC.
Με βάση της παρατήρηση αυτή, οι επιστήμονες του οργανισμού συνιστούν ότι οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τους ασθενείς κάτω των 18 ετών που νοσούν από COVID-19 και να τους κάνουν εξετάσεις για διαβήτη.
Αντίστοιχα δεδομένα με αυτά που παρουσίασε το CDC σχετικά με τη σύνδεση COVID-19 και νέας διάγνωσης διαβήτη, έχουν αναδειχθεί στο παρελθόν και από άλλες μελέτες, γεγονός που αναδεικνύει για άλλη μία φορά τη σημαντικότητα των μέτρων πρόληψης για την COVID-19, με κυριότερο από αυτά, φυσικά τον εμβολιασμό.
Ένας από τους περιορισμούς των δεδομένων που παρουσίασε το CDC είναι ότι δεν έγινε διαχωρισμός ανάμεσα σε διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, γεγονός που μπορεί να επηρέασε σε κάποιο βαθμό τα αποτελέσματα, καθώς ο κάθε τύπος αποδίδεται σε διαφορετικούς μηχανισμούς.
Από τα μέσα του 2020 είχαν αρχίσει να δημοσιεύονται δεδομένα που δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη σε υγιή άτομα νεαρής ηλικίας.
Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων με σκοπό να εξεταστεί περισσότερο η παραπάνω σύνδεση.
Η βάση αυτή ονομάστηκε CoviDiab.
-Άγνωστο ακόμα αν ο διαβήτης είναι παροδικός
Σε μία από τις βάσεις δεδομένων από την ανάλυση του CDC, γνωστή ως IQVIA, 80.893 ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών διαγνώστηκαν με COVID-19 από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021.
Η ομάδα αυτή αντιστοιχήθηκε με μία ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν νόσησε από COVID-19 στο ίδιο διάστημα.
Στη δεύτερη βάση δεδομένων, την HealthVerity, 439.439 νεαροί ενήλικες που διαγνώστηκαν με COVID-19 στο διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 μέχρι 28 Ιουνίου 2021 αντιστοιχήθηκαν με άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν είχαν διάγνωση COVID-19 σε αυτή την περίοδο.
Στο δείγμα της βάσης δεδομένων IQVIA τα περιστατικά νέων διαγνώσεων διαβήτη στην ομάδα που νόσησε από COVID-19 ήταν:
-0.08% και,
-στην ομάδα ελέγχου 0.03%.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στη βάση δεδομένων HealthVerity ήταν:
-0.25% και,
-0.19%.
Από τα παραπάνω ποσοστά προκύπτει ότι οι νέες διαγνώσεις διαβήτη ήταν 166% αυξημένες στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 στην πρώτη βάση δεδομένων και,
–31% στη δεύτερη.
Τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών ήταν στατιστικώς σημαντικά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη μελέτη εξετάστηκαν και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωστόσο καμία από αυτές δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.
Οι επιστήμονες έδωσαν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για τη σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, ο ιός μπορεί να επηρεάζει άμεσα τα β κύτταρα του παγκρέατος που εκφράζουν υποδοχείς ACE2.
Υπάρχει επίσης πιθανότητα η καταιγίδα κυτταροκινών να προκαλεί υπεργλυκαιμία και διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Τέλος, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο διαβήτης να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην αύξηση του μέσου ΔΜΣ που έχει παρατηρηθεί στην περίοδο της πανδημίας.