Η χρήση προστατευτικού κράνους συστήνεται σε πολλές από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών και των εφήβων.
Αυτό είναι συνήθως εκ των προτέρων γνωστό και είναι μεγάλο σφάλμα η συμμετοχή σε αυτές χωρίς το κατάλληλο για την καθεμία.
Ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού:
-του αυχένα,
-της κεφαλής,
-του κρανίου και,
-του εγκεφάλου, μειώνεται ή και εξαφανίζεται όταν πληρούνται οι σωστές προδιαγραφές όσον αφορά το είδους του κράνους αλλά και των όρων χρήσης του.
“Το κράνος είναι απαραίτητο στην ποδηλασία, στο παιδί που είναι συνεπιβάτης σε μηχανή, στα θαλάσσια σπορ, στο skating, σε πολεμικές τέχνες και γενικά οπουδήποτε θα αναπτυχθεί ταχύτητα και έντονες δυνάμεις.
Στην εποχή μας κάθε δραστηριότητα που διενεργείται από επίσημο φορέα συστήνει το κατάλληλο κράνος που πρέπει να προμηθευτούν οι γονείς και αυτό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό”, αναφέρει η κ. Αρετή Χουντή, Ορθοπεδικός Παίδων, Επιμελήτρια Παιδο-ορθοπεδικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Το κράνος ανήκει στο βασικό εξοπλισμό της δραστηριότητας και είναι μελετημένο για το κάθε τι.
Ιδιαίτερα ισχύει αυτό στην ποδηλασία.
“Υποτιμώντας αυτές τις προδιαγραφές, μπορεί να υπάρξει μια κάκωση που θα μπορούσε να προβλεφθεί”, επισημαίνει η κ. Χουντή και συμβουλεύει:
–Ένα φθαρμένο ή κατεστραμμένο κράνος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται.
–Αφού επιλεγεί λοιπόν το κατάλληλο κράνος θα πρέπει να φορεθεί με το σωστό τρόπο.
–Να είναι το σωστό νούμερο ώστε να αγκαλιάζει σωστά την κεφαλή.
–Να βρίσκεται παράλληλα πάνω από το επίπεδο των ματιών, να μην εμποδίζει την αναπνοή και να ασφαλίζει σταθερά μπροστά και πίσω από τα αυτιά.
–Το κόστος παίζει κάποιο ρόλο αλλά δεν είναι πάντα το καλύτερο το ακριβότερο.
-Το παιδί δεν θα πρέπει να φοράει κράνος σε δραστηριότητες που δεν απαιτείται, διότι μπορεί να πιαστεί αυτό από κάποιο σημείο που είναι επικίνδυνο, πχ από ένα δέντρο.
–Μετά από κάποιο χτύπημα, το κράνος πρέπει να ελέγχεται αν είναι καλό και σταθερό και σε αντίθετη περίπτωση να αντικαθίσταται.
-Είναι καλό να εκπαιδεύονται τα παιδιά στη χρήση του κράνους όπου είναι απαραίτητο, γιατί έτσι γίνονται υπεύθυνα και ευαίσθητα όσον αφορά την ασφάλειά τους.
–Η χρήση κράνους δεν αναιρεί την τήρηση και των υπολοίπων κανόνων όπως:
-προσοχή στην ταχύτητα,
-σεβασμό στους πεζούς,
-τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου,
-οδηγούς,
-ποδηλάτες κλπ.
“Η έλλειψη αυτού του σεβασμού είναι το αίτιο των ατυχημάτων.
Έτσι τα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι ενήλικες που δεν περιφρονούν τους κανόνες και δεν βάζουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τους.
Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και οι σοβαρές τους επιπτώσεις σε παιδιά και ενήλικες μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση πάντοτε του κατάλληλου κράνους“, καταλήγει η κ. Χουντή.