Η σχέση μεταξύ του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και της κοιλιοκάκης —και τα δύο αυτοάνοσα νοσήματα— διαπιστώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960.
Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της κοιλιοκάκης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είναι περίπου 6% και περίπου 1% στον γενικό πληθυσμό.
Ο παιδιατρικός γαστρεντερολόγος Ritu Verma, MD και η ενήλικη και παιδιατρική ενδοκρινολόγος Katie O’Sullivan, MD συζητούν προσεγγίσεις για τη συνδιαχείριση της κοιλιοκάκης και του διαβήτη.
=Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης στα παιδιά;
Δρ. Βέρμα: Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί και μπορεί να εξαρτώνται από την ηλικία εμφάνισης.
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται:
-σε διογκωμένη κοιλιά,
-διάρροια και,
-δυσκοιλιότητα.
Ωστόσο, ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει μη γαστρεντερικά συμπτώματα όπως:
-εγκεφαλική ομίχλη,
-αναιμία,
-τριχόπτωση,
-ελαττώματα οδοντικής αδαμαντίνης,
-παγκρεατίτιδα,
-πόνο στις αρθρώσεις,
-καθυστερημένη εφηβεία και,
εξάνθημα.
Είναι επίσης πιθανό ένα παιδί να εμφανιστεί χωρίς καθόλου συμπτώματα.
Για παράδειγμα, το 5-10% των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη και η πλειοψηφία αυτών των παιδιών δεν εμφανίζει συμπτώματα κοιλιοκάκης.
Είτε τα άτομα έχουν συμπτώματα είτε όχι, εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κοιλιοκάκης, είναι απολύτως απαραίτητο να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη για να αποφύγετε τους ίδιους κινδύνους για την υγεία για την κοιλιοκάκη χωρίς θεραπεία.
–Η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τη θεραπεία;
Δρ. Βέρμα: Ναι, επειδή η κοιλιοκάκη μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη.
Τα παιδιά με αυτή τη διπλή διάγνωση μπορεί να μην λαμβάνουν την κατάλληλη διατροφή για να ευδοκιμήσουν.
Πρώτον, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του εντέρου, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το έντερο απορροφά την τροφή.
Δεύτερον, τα υποκατάστατα αλευριού χωρίς γλουτένη που καταναλώνουν οι τυπικοί ασθενείς με κοιλιοκάκη τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη.
Το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους διαβητικούς.
Η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να είναι διεπιστημονική γιατί περιλαμβάνει τη βοήθεια εγγεγραμμένων διαιτολόγων που μπορούν να προσδιορίσουν τα τρόφιμα που καταναλώνει ήδη η οικογένεια που είναι χωρίς γλουτένη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:
-φρούτα,
-λαχανικά,
-ξηρούς καρπούς,
-πουλερικά και,
-ψάρια.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διεπιστημονική ομάδα μπορεί να προσαρμόσει την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνει ένας ασθενής μόλις διαγνωστεί το παιδί με κοιλιοκάκη, επειδή, με τη δίαιτά τους χωρίς γλουτένη, το σώμα του μπορεί να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά.
-Εάν η κοιλιοκάκη ενός παιδιού αντιμετωπιστεί σωστά, θα μειωθούν τα συμπτώματα του διαβήτη ή το αντίστροφο;
Δρ Ο’ Σάλιβαν: “Μια καλά διαχειριζόμενη κοιλιοκάκη δεν θα θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 1 του ασθενούς.
Ωστόσο, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να προσφέρει οφέλη για παιδιά με διαβήτη.
Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών θα βελτιωθεί και είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος διατηρώντας παράλληλα ισορροπημένα σάκχαρα στο αίμα“.
–Η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης τύπου 1 μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος.
-Ποιες είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαγνώσεις;
Δρ. O’ Sullivan: “ Έρευνες έχουν δείξει υψηλότερο επιπολασμό της κατάθλιψης σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με τον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό. Είναι ακόμη πιο διαδεδομένο σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκη σε σύγκριση με παιδιά που έχουν μόνο διαβήτη τύπου 1. Αυτό τονίζει την ανάγκη αξιολόγησης των ασθενών για πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις που συνοδεύουν τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1.
Για να κάνουμε τη ζωή του παιδιού ευκολότερη με την παρακολούθηση του διαβήτη, ενθαρρύνουμε τη χρήση συνεχών οργάνων παρακολούθησης γλυκόζης και ραβδιών δακτύλων και αντλίας ινσουλίνης έναντι εμβόλων ινσουλίνης.
Επιπλέον, ενημερώνουμε τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους για τις διάφορες ομάδες υποστήριξης για παιδιά που τους δίνουν ένα μέρος για να συναντήσουν συνομηλίκους με παρόμοιες καταστάσεις”.
-Γιατί πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας σε μια πολυεπιστημονική κλινική για διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκη;
Dr. Verma & Dr. O’Sullivan: Μια πολυεπιστημονική κλινική μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση γονέων και παιδιών και στις δύο ασθένειες με ένα ραντεβού.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες και να επισκέπτονται ειδικούς σε ένα ενιαίο κατάστημα όπου τα παιδιά και οι γονείς δεν θα χρειάζεται να χάσουν τόσο πολύ το σχολείο ή τη δουλειά.
Τα ραντεβού στο UChicago Medicine θα περιλαμβάνουν επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο και τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο”.
Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://www.uchicagomedicine.org/forefront/pediatrics-articles/are-pediatric-celiac-disease-and-type-1-diabetes-related