Στόχος κάθε παιδιάτρου είναι η προαγωγή της σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής υγείας για όλα τα παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι και την εφηβεία.
Για την επίτευξη του στόχου απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος των παιδιών με ανά διαστήματα κλινική παιδιατρική εκτίμηση και διενέργεια ενδεδειγμένου εργαστηριακού ελέγχου, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΠ).
Οι συστάσεις της ΑΑΠ αφορούν σε παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας και με ικανοποιητική γονεϊκή και παιδιατρική φροντίδα.
“Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον παιδίατρο κυρίως λόγω των προγραμματισμένων -για την πρόληψη των λοιμώξεων- εμβολιασμών, αλλά και την εκτίμηση της σωματικής αύξησης και της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης”, επισημαίνει η κ. Ευαγγελία Λαγκώνα – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Διευθύντρια Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.
Μετά την ηλικία των 3 ετών επιβάλλεται η επίσκεψη στον παιδίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ,για την εκτίμηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξής του σε βάρος και σε ύψος.
Σε κάθε επίσκεψη πρέπει να ελέγχεται και η αρτηριακή του πίεση.
Ο κλινικός έλεγχος των παιδιών συμπληρώνεται σε καθορισμένες ηλικίες και με εργαστηριακό έλεγχο.
Γενική αίματος πρέπει να γίνεται:
-σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης του παιδιού,
-στην ηλικία του πρώτου έτους,
-πριν ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο και,
-στην εφηβεία, για την πρόληψη σιδηροπενικής αναιμίας.
Η μέτρηση της χοληστερίνης στο αίμα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι απαραίτητη σε όλα τα παιδιά μετά την ηλικία των 2 ετών και όχι μόνο σε αυτά με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
-Ο έλεγχος της ακοής από τον ΩΡΛ γίνεται στις ηλικίες 4-6 ετών και,
–της οπτικής οξύτητας από τον οφθαλμίατρο στις ηλικίες 3, 6 και 12 ετών.
-Μετά το δεύτερο χρόνο ζωής κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο και ακολούθως μια φορά το χρόνο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
–Ο καρδιολογικός έλεγχος με υπερηχοκαρδιογράφημα και καρδιογράφημα συνιστάται πριν από την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό, στην ηλικία των 5-6 ετών.
–Σε εφήβους με σεξουαλική δραστηριότητα δεν πρέπει να παραλείπεται και ο έλεγχός τους για ενδεχόμενη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
“Στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, αγκαλιάζουμε με φροντίδα και αγάπη τα παιδιά όλου του κόσμου, είμαστε δίπλα τους όποτε μας χρειαστούν, προσπαθώντας ακόμη και όταν είναι άρρωστα να κρατάμε ζωντανή τη λάμψη στα μάτια τους.
Γι’ αυτό πασχίζει μια μεγάλη ομάδα παιδιάτρων και γιατρών όλων των ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων της παιδιατρικής, προσφέροντας καθημερινά με αίσθημα ευθύνης, ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, από τη διάγνωση μέχρι την πλήρη θεραπεία”, τονίζει η κ. Λαγκώνα, προσθέτοντας:
“Στο έργο τους αυτό οι γιατροί έχουν τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού που σκύβει πάνω στο άρρωστο παιδί και την οικογένεια με αγάπη και στοργή. Στόχος κάθε ιατρού και νοσηλευτή του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ είναι να δίνει κάθε ημέρα τον καλύτερό του εαυτό για την υγεία του παιδιού“.