Ο ιός της γρίπης, όπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδεται με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα.
Επιπλέον ο ιός έχει την ικανότητα να διατηρείται ζωντανός σε επιφάνειες που μολύνονται για περίπου δύο ώρες, άρα μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση επαφή.
-Ποια είναι συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης και σε τι διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα;
Καταρχήν τα δύο νοσήματα προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.
“Το σημαντικό όμως είναι ότι το κοινό κρυολόγημα είναι πολύ πιο ήπια νόσος.
Αντίθετα συνήθως η γρίπη προβάλει με πιο έντονη κλινική εικόνα και οι επιπλοκές είναι πολύ πιο συχνές σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα.
Η γρίπη εκδηλώνεται με αιφνίδιας έναρξης υψηλό πυρετό συνοδευόμενο από κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και μυαλγίες, βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός, πονόλαιμο και ρινική καταρροή“, αναφέρει η κ. Χαρά Ασημάκη –Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος
Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις.
-Για πόσο διάστημα μεταδίδει τον ιό ο άρρωστος;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό μια μέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα μέχρι και επτά μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
-Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;
Πιο πιθανές είναι οι επιπλοκές της γρίπης:
-στα βρέφη και τα μικρότερα παιδιά,
-σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (καρδιολογικά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.τ.λ.),
-σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα,
-ηλικιωμένους και,
-στις εγκύους.
-Ποιες είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές της γρίπης στα παιδιά;
Η γρίπη τις περισσότερες φορές είναι, όπως και οι υπόλοιπες ιώσεις, αυτοπεριοριζόμενη νόσος και οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές και χωρίς ειδική θεραπεία.
Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι:
-η αφυδάτωση και,
-η έντονη καταβολή, ως αποτέλεσμα των γαστρεντερικών διαταραχών που προκαλεί η γρίπη,
-η βρογχίτιδα,
-η βρογχοπνευμονία ή,
-η πνευμονία, τόσο από τον ίδιο τον ιό ή λόγω βακτηριακής επιμόλυνσης, η οξεία μέση ωτίτιδα και η μυοσίτιδα.
“Πολύ σπάνια και συνήθως σε παιδιά με χρόνια προβλήματα η γρίπη προκαλεί βαριά νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε θάνατο“, εξηγεί η κ. Ασημάκη, ενώ προσθέτει:
-Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με τη γρίπη;
- Χορηγούμε στα παιδιά αντιπυρετικά (όχι ασπιρίνη)
- Προσφέρουμε άφθονα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση του παιδιού με τον υψηλό πυρετό
- Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται πέραν του 3ημέρου ή αν προβληματίζει η κλινική κατάσταση του παιδιού, θα πρέπει οι γονείς να αναζητούν την ειδική γνώμη του παιδιάτρου. Συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς μπορεί να είναι η δύσπνοια, η θόλωση και η υπνηλία που επιμένει και όταν το παιδί είναι απύρετο, πυρετός που επανεμφανίζεται ενώ έχει παρουσιάσει στο μεταξύ ύφεση, άρνηση λήψης τροφής και κυρίως υγρών ή συνεχείς έμετοι καθώς και έντονο άλγος στα πόδια με αδυναμία βάδισης.
- Ο παιδίατρος θα αποφασίσει ποιο παιδί με γρίπη θα λάβει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, ειδική αντιϊκή αγωγή ή άλλη θεραπεία σε περίπτωση επιπλοκής.
-Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γρίπη;
- Το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι ασφαλώς ο εμβολιασμός.
- Την εποχή της γρίπης αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.
- Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα καθαριστικά χεριών και διδάσκουμε και τα παιδιά μας να το κάνουν σωστά μετά την επιστροφή από κάθε εξωτερικό χώρο και πριν τα γεύματα.
- Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε χρησιμοποιώντας χαρτομάντηλο το οποίο αμέσως απορρίπτουμε ή στο εσωτερικό του αγκώνα μας αν δεν έχουμε στη διάθεση μας χαρτομάντηλο.
- Οι ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολικό ή το εργασιακό περιβάλλον όταν πλέον δεν μεταδίδουν τον ιό, δηλαδή όταν έχουν παραμείνει τουλάχιστον 1 24ωρο απύρετοι χωρίς να έχουν λάβει αντιπυρετικά.