Το σύνδρομο της σοβαρής πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου των παιδιών (MIS-C = Multisystem Inflammatory Syndrome in Children στις ΗΠΑ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο PIMS-TS (Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome Temporally Associated with SARS-CoV-2), συνήθως εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες μετά από λοίμωξη κορωνοϊού.
Στην αρχή τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο νοσοκομείο.
Συμπτώματα
Ειδικότερα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-υψηλό πυρετό,
-κοιλιακό άλγος,
-εμετό,
-διάρροια,
-εξάνθημα,
-ακραία κόπωση,
-εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά, το ήπαρ και άλλα όργανα.
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο και εκτεταμένη περίοδο ανάρρωσης.
Οι τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας περιλαμβάνουν μια επιθετική, μακροχρόνια χορήγηση στεροοειδών και ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης.
Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς δημιουργείται το συγκεκριμένο σύνδρομο.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πλειονότητα των παιδιών με MIS-C υπήρχαν ιικά σωματίδια SARS-CoV-2 στα κόπρανα τους, αλλά χαμηλά ή μηδενικά επίπεδα ιοσωματιδίων στη μύτη ή το λαιμό τους.
Από την άλλη, βρέθηκε ιικό φορτίο στο έντερο πολύ καιρό μετά την πρώτη μόλυνση COVID-19 που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σύνδρομο MIS-C.
Το έντερο συχνά αναφέρεται ως ο θεμέλιος λίθος της υγείας του οργανισμού, και το πεπτικό σύστημα ως «η μητέρα» του σώματος, καθώς θρέφει όλα τα άλλα όργανα.
Μεθοδολογία της έρευνας
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα κόπρανα για την παρουσία το ιού SARS-CoV-2 και το πλάσμα για δείκτες διάσπασης/διαρροής της ακεραιότητας του φραγμού του βλεννογόνου των εντέρων, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας ζονουλίνης.
Στο σύνδρομο MIS-C διαπιστώθηκε παρατεταμένη παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στο γαστρεντερικό σωλήνα που οδηγεί στην απελευθέρωση της ζονουλίνης, ενός βιοδείκτη εντερικής διαπερατότητας. (Ο ρόλος της ζονουλίνης είναι να ρυθμίζει το άνοιγμα των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου, μια απαραίτητη διαδικασία για την αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών).
Εξαιτίας αυτού, σημειώθηκε μετακίνηση αντιγόνων έναντι του ιού SARS-CoV-2 στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε υπερφλεγμονή.
Ασθενής με το σύνδρομο MIS-C που υποβλήθηκε σε θεραπεία με λαραζοτίδη εμφάνισε κλινική βελτίωση.
Συμπερασματικά, τα δεδομένα του μοριακού μηχανισμού της παθογένεσης του συνδρόμου MIS-C παρέχουν πληροφορίες για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη του συνδρόμου, γι αυτήν την όλο και πιο συχνή σοβαρή νόσο που σχετίζεται με την COVID-19 στα παιδιά.