Πολλοί από τους νέους ή και παλαιότερους γονείς αναρωτιούνται για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα συνήθως διαφέρει αναλόγως της ηλικίας του παιδιού.
Διαφοροποιείται όμως ανάλογα με τον αν έχουμε να κάνουμε με ένα νεογνό, βρέφος, νήπιο, παιδί ή ακόμα και έφηβο;
“Γενικά η απάντηση είναι πως όχι, η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί μας“, τονίζει η κ. Μαρία Καλαμπόγια, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, προσθέτοντας:
-Γενικά οι κανόνες ασφαλούς οδήγησης και μεταφοράς παιδιών ορίζει τα εξής :
Τα παιδιά από την πρώιμη νεογνική ηλικία μεταφέρονται με καθίσματα εγκεκριμένου τύπου και πιστοποιητικά διεθνώς αναγνωρισμένα.
Βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που κατηγοριοποιούν αυτά τα καθίσματα είναι τα παρακάτω :
Παράγοντας βάρους
Το καθισματάκι θα πρέπει πάντα να συμβαδίζει με το βάρος του παιδιού.
Όλα τα παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί με βάση αυτή την παράμετρο.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ECE R 44/03, ECE R 44/04) τα καθισματάκια ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες με κριτήριο το βάρος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλα.
Παράγοντας προσανατολισμού
Ανάλογα με τη δυνατότητα προσανατολισμού που έχει το παιδικό κάθισμα κατά την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο μπορούμε να διακρίνουμε τα εξής :
Καθισματάκια στραμμένα προς τα πίσω
Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα πίσω.
Τέτοιο προσανατολισμό θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε το πρώτο του καθισματάκι.
Σύμφωνα με πρόσφατες παιδιατρικές έρευνες συνιστάται η επιλογή καθισμάτων με φορά προς τα πίσω έως την ηλικία των δύο ετών, ή έως ότου το παιδί ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος για το κάθισμα.
Η παραπάνω συμβουλή πηγάζει από το γεγονός ότι σε μία τόσο μικρή ηλικία ο αυχένας του παιδιού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος.
“Για αυτό προτιμάται μία στάση σώματος η οποία υποστηρίζει και προστατεύει αποτελεσματικότερα το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη του παιδιού σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού οι δυνάμεις κατανέμονται με πιο ομοιόμορφο τρόπο στο σώμα του παιδιού“, εξηγεί η κ. Καλαμπόγια.
Είναι ελαφριά, φορητά και εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας τριών ή πέντε σημείων. Τα καθισματάκια της κατηγορίας υπάγονται στις ομάδες 0 ή/και 0+.
Καθισματάκια διπλής κατεύθυνσης
Όπως είναι προφανές από την ονομασία τους τα συγκεκριμένα καθισματάκια μπορούν τα τοποθετηθούν με κατεύθυνση είτε προς τα πίσω είτε προς τα εμπρός.
Με το τρόπο αυτό προσπαθούν να καλύψουν πιο πολλά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού.
Είναι πιο ογκώδη συγκριτικά με τα καθισματάκια που είναι μονίμως στραμμένα προς τα πίσω.
“Σε συνδυασμό με όσα αναφέρθηκαν στη περίπτωση των καθισμάτων οπίσθιας κατεύθυνσης, είναι προτιμότερο να στρέφονται προς τα εμπρός αφού το παιδί συμπληρώσει τα δύο του χρόνια“, σημειώνει η κ. Καλαμπόγια, προσθέτοντας:
“Εφόσον επιλέξουμε ένα καθισματάκι της συγκεκριμένης κατηγορίας για ένα βρέφος, προτείνεται να είναι εξοπλισμένο με ζώνη 5 σημείων για μεγαλύτερη ασφάλεια“.
Τα καθισματάκια της κατηγορίας συνηθέστερα κατατάσσονται στις ομάδες 0 ή/και 0+ ή/και 1.
Καθισματάκια στραμμένα προς τα εμπρός
Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός.
Τα καθισματάκια της κατηγορίας συνηθέστερα κατατάσσονται στις ομάδες 1 ή/και 2 ή/και 3.
Ανυψωτικά καθισματάκια
Τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός και χρησιμοποιούνται για να ανυψώνουν κατάλληλα το παιδί, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου όπως οι ενήλικες.
Τα καθισματάκια της κατηγορίας συνηθέστερα κατατάσσονται στις ομάδες 2 ή/και 3.
“Εν κατακλείδι, ακολουθώντας τον παραπάνω οδηγό και υπολογίζοντας πάντα την ασφάλεια των παιδιών, βάρος και ηλικία είναι οι παράγοντες που καταδεικνύουν το πότε χρησιμοποιούμε, ποιου είδους και με ποια κατεύθυνση προσανατολισμού καθισματάκι”, σημειώνει η κ. Καλαμπόγια, καταλήγοντας:
“Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ιδανικά τα παιδιά μας οφείλουμε να τα έχουμε σε ένα καθισματάκι μέχρι και την ηλικία των 13 αλλά και πάλι σε συνάρτηση με το βάρος, ύψος και χαρακτηριστικά του παιδιού“.