Μπορεί τα παιδιά να χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια των εορτών δε σημαίνει όμως ότι δε σκέπτονται και την ημέρα που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.Άλλωστε η καθημερινή πίεση με τις σχολικές υποχρεώσεις, το οικογενειακό περιβάλλον αλλά ακόμη και τα άγχη που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, οδηγούν τα παιδιά ούτως ή άλλως σε μια μεγάλη πίεση. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά αλλά και τους εφήβους σε ψυχικές διαταραχές που συχνά δε γίνονται αντιληπτές από τους γονείς.
Οι επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των παιδιών αποτελούν πλέον βασικό πεδίο μελέτης των επιστημόνων που εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των προβλημάτων που παρουσιάζουν στις μέρες μας τα παιδιά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες καταγραφές αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2-4% των παιδιών και το 4-8% των εφήβων παρουσιάζουν κατάθλιψη ενώ συνολικά το 18% των παιδιών και των εφήβων εκδηλώνουν σοβαρές συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές.
Από τις περιπτώσεις αυτές μόνο ένα 10-15% φθάνει για βοήθεια στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για την κατάθλιψη των παιδιών μεγάλη ευθύνη φέρει το οικογενειακό περιβάλλον και ειδικότερα οι διαμάχες μεταξύ των γονιών ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων. Η κατάθλιψη στα παιδιά εκδηλώνεται με έλλειψη ευχαρίστησης, αϋπνία ή και τάση για ύπνο, με διέγερση ή ακόμη και με κόπωση.
Τα ψυχικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς στις ευαίσθητες ηλικίες, εξηγούν οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι ακόμη και οι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζουν αυτόματη ύφεση, επανέρχονται σε ποσοστό 50% μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.