Μετά το 5ο έτος της ζωής, ενδέχεται το παιδί να παρουσιάσει διαταραχές όρασης που έχουν σαν αποτέλεσμα την δυσκολία παρακολούθησης των μαθημάτων στο σχολείο, αλλά και στην ζωή του γενικότερα.
Συχνότερες αιτίες:
-“Σχολική μυωπία” , είναι η μορφή μυωπίας που εξελίσσεται παράλληλα με την σωματική ανάπτυξη του παιδιού,
–ανισομετρωπία, οποιαδήποτε διαφορά στον βαθμό, ή στο είδος της αμετρωπίας μεταξύ των δύο ματιών,
–ανεπάρκεια σύγκλισης , δηλαδή αδυναμία των ματιών να κάνουν τη φυσιολογική σύγκλιση που απαιτείται κατά την κοντινή όραση,
–ετεροφορίες, λανθάνοντες στραβισμοί με κύριο εκπρόσωπο την εξωφορία:
Ανάλογα με την κατεύθυνση που στραβίζει το μάτι, μιλάμε αντίστοιχα για εσωφορία ή εσωτροπία, για εξωφορία ή εξωτροπία και για κάθετη ετεροφορία ή ετεροτροπία.
Η απουσία έκδηλης παρέκκλισης των ματιών ονομάζεται ορθοτροπία και η ιδανική, φυσιολογική κατάσταση, κατά την οποία το παιδί δεν στραβίζει, ακόμη κι αν διακοπεί η ταύτιση, λέγεται ορθοφορία.
Θεραπεία:
Η κατάλληλη διόρθωση σε αυτή ακριβώς την ηλικία, θα επιτρέψει στο παιδί να ξεκινήσει το σχολείο χωρίς κάποιο πιθανό διαθλαστικό μειονέκτημα, που αποτελεί συχνά αιτία κακής σχολικής επίδοσης.
Επιπλέον, με την βοήθεια κατάλληλων ορθοπτικών ασκήσεων σύγκλισης, βελτιώνονται και ανακουφίζονται τα συμπτώματα κοπιωπίας (δυσκολία στην κοντινή κυρίως εργασία) που προκαλούν η ανεπάρκεια σύγκλισης και οι φορίες.
Ο πλήρης παιδοφθαλμολογικός έλεγχος αποκαλύπτει συχνά διαταραχές της όρασης οι οποίες είναι δυνατόν -εάν δεν αντιμετωπισθούν σωστά- να οδηγήσουν σε “μαθησιακές δυσκολίες” αποπροσανατολίζοντας και στρέφοντας χωρίς λόγο στην διερεύνηση των ψυχικών και νοητικών τους λειτουργιών.
Πηγή: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών