Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μοιράσει με ασφάλεια δώρα σε κορίτσια και αγόρια την Πρωτοχρονιά, αφού ένας ξεχωριστός επισκέπτης ταξίδεψε μέχρι τον Βόρειο Πόλο για να τον εμβολιάσει κατά του νέου κορονωϊού.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δρ. Άνθονι Φάουτσι είπε, ότι ο ίδιος προσωπικά εμβολίασε τον Άγιο Βασίλη.
“Το φρόντισα αυτό για εσάς γιατί ανησυχούσα ότι ήσασταν όλοι αναστατωμένοι”, ανέφερε ο αξιοσέβαστος επιστήμονας, Άνθονι Φάουτσι, σε χθεσινή εκπομπή της παιδικής σειράς Sesame Street (Σουσάμι Άνοιξε!) απαντώντας σε ερωτήσεις παιδιών αν ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μπει με ασφάλεια στα σπίτια την ημέρα των Χριστουγέννων.
«Έκανα ένα ταξίδι εκεί πάνω, στον Βόρειο Πόλο. Πήγα εκεί και εμβολίασα εγώ ο ίδιος τον Άγιο Βασίλη.
Μέτρησα το επίπεδο ανοσίας του και είναι έτοιμος για αναχώρηση», είπε ο Φάουτσι.
«Μπορεί να κατεβεί την καμινάδα, μπορεί να αφήσει δώρα… δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε».
Τα καλά νέα του Φάουτσι έρχονται, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια έξαρση κρουσμάτων της Covid-19, με εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία και την Ιταλία να ετοιμάζονται να γιορτάσουν τις χριστουγεννιάτικες εορτές υπό σκληρά μέτρα για κατ’οίκον περιορισμό.
Πότε ανακαλύπτουν τα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά ανακαλύπτουν την αλήθεια σχετικά με τον Άγιο Βασίλη γύρω στα 6 ή 7 τους χρόνια.
Και αν το δούμε από την σκοπιά της εξελικτικής ψυχολογίας υπάρχει εξήγηση στο γιατί τότε.
Σύμφωνα με τον Piaget, είναι η περίοδος που τα παιδιά μεταβαίνουν από το «προεννοιολογικό στάδιο» ανάπτυξης, όπου δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από την φαντασία, στο στάδιο των «συγκεκριμένων λογικών διεργασιών» που τους επιτρέπει να κάνουν λογικούς συλλογισμούς σχετικά με τον κόσμο.
Γι αυτό και σ αυτή την ηλικία αρχίζουν να αναρωτιούνται «πώς καταφέρνει ο Άγιος Βασίλης να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα» ή «πώς χωράει από την καμινάδα».
Πάντως όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν την αλήθεια, αυτοί που απογοητεύονται περισσότερο είναι μάλλον οι γονείς!
Αντίθετα, τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν με θετικό τρόπο, νιώθοντας μάλιστα και ένα αίσθημα υπερηφάνειας, καθώς θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους αυτή τα φέρνει πιο κοντά στον κόσμο των μεγάλων.
Άγιος Βασίλης: Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Στον Δυτικό κόσμο η ύπαρξη του Άγιου Βασίλη στηρίζεται στη ζωή του Αγίου Νικολάου, που χάρισε στους φτωχούς την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του.
Στη χώρα μας, ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα και όπως αναφέρεται στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς «κρατά χαρτί και καλαμάρι».
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι καταφέρνει να ακούει, να γνωρίζει και τις περισσότερες φορές να πραγματοποιεί τις κρυφές επιθυμίες των παιδιών με έναν μαγικό τρόπο.
Είναι φίλος τους, ένα πρόσωπο που τα αγαπά, τα προσέχει, ενσαρκώνει στη φαντασία τους αυτόν που θα τους χαρίσει ότι ονειρεύονται.
Είναι ένα πρόσωπο που ταυτίζεται με την αισιοδοξία, την πίστη και την ελπίδα.
Ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδιά έλκονται από το μυστήριο και τη μαγεία αυτής της υπέροχης ιστορίας καθώς ακόμη βρίσκονται σε έναν κόσμο που είναι στο μεταίχμιο, η ιδέα λοιπόν, του χαμογελαστού, καλοσυνάτου, ασπρομάλλη παππούλη με τα κόκκινα ρούχα και την μακρυά γενειάδα δεν ανατρέπεται ούτε από τα εύλογα ερωτήματα που συχνά ανακύπτουν:
«Πώς χωράει μέσα από την καμινάδα;», «Δεν θα καεί που είναι αναμμένο το τζάκι;» ή «Πως θα μπει αφού δεν έχουμε τζάκι;» ή «Πώς δεν θα με ξεχάσει αφού έχει να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά;».
Άγιος Βασίλης: H αποκάλυψη ενός μύθου
Τα παιδιά που πιστεύουν ότι τα δώρα που δέχονται το πρωί των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς προέρχονται από έναν μαγικό άνθρωπο με ανεξάντλητους πόρους, ενδέχεται να μην εκτιμούν ό,τι τους έχει δοθεί και τις θυσίες που έχουν προβεί οι γονείς για να τα προσφέρουν.
Ο υλισμός μπορεί να επισκιάσει την εορταστική περίοδο, το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και της λατρείας του Αγίου.
Επίσης, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν οικονομική άνεση, μπορεί να νιώσουν ότι τους έχει ξεχάσει ο Άγιος Βασίλης ή χειρότερα ότι έχουν κριθεί ως «κακά» παιδιά.
Κάποια παιδιά ειλικρινά, νιώθουν εξαπατημένα και προδομένα από τους γονείς τους όταν ανακαλύπτουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός.
Τα παιδιά εμπιστεύονται τους γονείς τους να τους πουν την αλήθεια και είναι δική μας ευθύνη να μην τα διαψεύσουμε.
Διαφορετικά, δεν θα μας εμπιστευθούν σε πιο σημαντικά πράγματα που θα τους λέμε, όπως την αλήθεια για το Χριστό, τον οποίο επίσης δεν μπορούν να δουν ως φυσική παρουσία.
Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί σας, που έχει μάθει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, να χλευαστεί από συνομήλικα παιδιά όταν θα εισέλθει στο σχολείο και να μάθει με το χειρότερο τρόπο τη μη ύπαρξη αυτού του αγαπημένου προσώπου.
Του Νίκου Μεταξά
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας – Psychology.gr