Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε την ακουστική ικανότητα ενός παιδιού αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή που υπάρχει ένδειξη βαρηκοΐας.
Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά στο νεογέννητο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο της ζωής, ειδικά σε νεογέννητα υψηλού κινδύνου βαρηκοΐας.
Είναι απλός, οικονομικός και αποκλείει την ύπαρξη νευροαισθητηριακής βλάβης μετρίου ή μεγάλου βαθμού, αλλά και πρακτικής κώφωσης σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.
Παρατηρούμε το βρέφος και το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί μας
«Σε βρέφος που δεν αντιδρά σε έντονο θόρυβο του περιβάλλοντος, δεν στρέφει το κεφάλι σε ηχογόνο πηγή, δεν ξεκινάει «φωνήματα», πρέπει να γίνεται απαραίτητα αδρός ακοολογικός έλεγχος με τυμπανόγραμμα, ωτοακουστικές εκπομπές, αυτόματα προκλητά δυναμικά και σε μη φυσιολογικά ευρήματα να διενεργείται αξιολόγηση με προκλητά δυναμικά με ύπνο και A.S.S.R», τονίζει ο Δρ. Εμμανουήλ Κουδουμνάκης, ΩΡΛ – Παίδων, Διευθυντής Α΄ ΩΡΛ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
-Παιδιά που ξεκίνησαν να εκφέρουν «λεξούλες» και στη συνέχεια δεν παρουσιάζουν πρόοδο, παιδιά με καθυστέρηση στην ομιλία, παιδιά που στην καθημερινότητα ζητούν να επαναλάβουμε το ερώτημα με το χαρακτηριστικό «τι είπες;» ή ανεβάζουν πολύ την ένταση στη τηλεόραση ή κάνουν χειλεοανάγνωση προσπαθώντας να καταλάβουν από τα χείλη τι λέμε, πρέπει να αξιολογούνται από ωτορινολαρυγγολόγο και να διενεργείται ακοολογικός έλεγχος.
–Εάν παρατηρήσουμε ένα παιδί να χρησιμοποιεί το ακουστικό του τηλεφώνου από συγκεκριμένη πλευρά και όταν το βάλει στην άλλη το μετακινεί στην συγκεκριμένη, θα πρέπει να αξιολογείται για να αποκλειστεί η μονόπλευρη βαρηκοΐα.
-Αξιόπιστο τονικό ακοόγραμμα λαμβάνεται υπ΄ όψη σε παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών.
Στο παιδιατρικό τμήμα του Ιατρικού Αθηνών, λειτουργεί υπερσύγχρονο ακοολογικό κέντρο με εξειδικευμένους παιδο- ακοολόγους, που μπορούν να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις περιπτώσεις νευροαισθητήριας , μεικτού τύπου βαρηκοΐας και τις βαρηκοΐες αγωγιμότητας συντηρητικά ή χειρουργικά.