Παιδί

Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές για την οδική ασφάλεια

Αναγκαία είναι η εκπαίδευση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία τους στους δρόμους, με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων.

«Τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου» επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και επιμένει ότι «η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων γι’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε εκεί για να προστατεύσουμε τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι τα σωστά πρότυπα και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η κ. Μυλωνά εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια όπως μαθαίνουν να περπατούν, όπως μαθαίνουν να μιλάνε, να τρώνε. Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση από το σπίτι αλλά και στη συνέχεια, σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, πράγματα που δεν γίνονται στη χώρα μας».

«Έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί το οδικό περιβάλλον δεν είναι ασφαλές. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, διαβάσεις, φανάρια , σωστοί δρόμοι, σαμαράκια σε δρόμους κοντά σε σχολεία, οι οδηγοί τρέχουν ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, τα σχολικά αυτοκίνητα που μισθώνονται για τη μεταφορά των παιδιών θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφάλειας και να γίνονται έλεγχοι» αναφέρει.

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ασχολείται οκτώ χρόνια με την εκπαίδευση των παιδιών και φέτος, όπως προαναγγέλλει η κ.Μυλωνά, θα υλοποιήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης γονέων, «σχολές γονέων ώστε να μεταλαμπαδεύονται οι σωστοί κανόνες ασφάλειας και συμπεριφοράς στα παιδιά».

Σήμερα, η πρόεδρος του Ινστιτούτου με συνεργάτες της θα βρίσκονται στο 1ο δημοτικό σχολείο του δήμου Ιλίου. Στους μικρούς μαθητές θα μοιραστεί υλικό με συμβουλές από τον Ευγένιο, τον Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας, ενώ μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου θα ενημερώνουν δασκάλους και γονείς για το πώς μπορούν να συμβάλλουν καθημερινά στην ασφάλεια των παιδιών τους.

Παράλληλα, θα τοποθετηθεί πανό κατά πλάτος του δρόμου μπροστά από το σχολείο με μηνύματα για την ασφάλεια των παιδιών προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί, πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διέρχονται από εισόδους -ή σε δρόμους πλησίον- σχολικών μονάδων.

Εξάλλου, θα μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια στη Στοά του Βιβλίου, γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και όποιοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου όπως και για θέματα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών στο δρόμο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές και τα οποία πραγματοποιούνται από το Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαλεία που χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που με τη βοήθεια του εντύπου «Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας», γνωρίζουν για πρώτη φορά τους βασικούς κανόνες της οδικής συμπεριφοράς.

Η δεύτερη ενότητα, «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εξοικειωθούν με τους τρόπους που πεζοί, οδηγοί και συνεπιβάτες μπορούν να παραμένουν ασφαλείς, κυκλοφορώντας στο δρόμο.

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα απευθύνεται και η τρίτη θεματική ενότητα, «Ασφαλώς Ποδηλατώ», η οποία πραγματεύεται την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το Ινστιτούτο πραγματοποιεί το «Κάντ’ο Σωστά», ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό (παρουσιάσεις & videos), αλλά και ερωτηματολόγια αξιολόγησης των μαθητών σε όσα διδάχθηκαν.

Δείτε εδώ τις συμβουλές οδικής ασφάλειας

Παιδί

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

Φόβοι για μη ανιχνεύσιμες αιμομικτικές σχέσεις

08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

«Είναι ένα μικρό θαύμα»

07.04.2025

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

26.03.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

13.03.2025

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)

10.03.2025

CDC: Ξεκινούν έρευνα για πιθανή σύνδεση εμβολίων και αυτισμού

07.03.2025

Επικίνδυνη παιδική πούδρα στην αγορά: Ανακαλείται λόγω μόλυνσης

05.03.2025

Θεσσαλονίκη: Στο Ιπποκράτειο 14χρονος με μηνιγγίτιδα – Πώς μεταδίδεται και ποια τα πρώτα συμπτώματα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Αποκτήστε την τώρα μόνο με 95,90€ – Προσφορά που δε χάνεται!

17.04.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστές μπάρες πρωτεΐνης – Δείτε για ποιες πρόκειται (φώτο)

Ανιχνεύτηκε η παρουσία γλουτένης ενώ επισημαίνονται ως «χωρίς γλουτένη»

17.04.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

17.04.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

17.04.2025

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση τροφών τις ημέρες του Πάσχα – Τι να προσέχουμε

17.04.2025

9 δοκιμασμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανέβετε ψυχολογικά

16.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

16.04.2025

Ουρολοίμωξη: Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!