Οι μεγαλύτερης ηλικίας μπαμπάδες αποκτούν παιδιά που ζουν περισσότερο, όμως είναι πιο… άσχημα.
Αυτό υποστηρίζει ένας ανθρωπολόγος από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος μίλησε στους Sunday Times.
Σύμφωνα με τον ερευνητή αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ηλικία του γονέα συνδέεται με γενετικές μεταλλάξεις.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό, ερευνητές είχαν ανακοινώσει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από άντρες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 45 ετών) έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν αυτισμό ή να εμφανίσουν ψυχιατρικές διαταραχές.
Όσο περνούν τα χρόνια τα σπερματοζωάρια δεν αντιγράφουν το ίδιο αποτελεσματικά το DNA του άντρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γενετικές διαταραχές.
Ο Martin Fielder από το πανεπιστήμιο της Βιέννης διευκρινίζει «Κάθε 16 χρόνια διπλασιάζεται ο ρυθμός μετάλλαξης. Άλλοι ερευνητές βρήκαν 25 μεταλλάξεις ανά σπέρμα σε έναν 20χρονο, όμως στην ηλικία των 40 ο αριθμός των μεταλλάξεων είναι 65. Στα 56 διπλασιάζεται και πάλι.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ ορατό: κάποιος που γεννιέται από έναν πατέρα ηλικίας 22 ετών είναι 5-10% πιο ελκυστικός από εκείνον που γεννιέται από έναν πατέρα 40 ετών. Η διαφορά αυτή μεγαλώνει όσο αυξάνεται το ηλικιακό χάσμα».
Οι γυναίκες, από την άλλη, περνούν το μέγιστο 15 μεταλλάξεις στα παιδιά τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα έξι ανδρών και έξι γυναικών να αξιολογήσουν πόσο ελκυστικούς έβρισκαν μέσα από φωτογραφίες 4.018 άντρες ηλικίας 18-20 ετών και 4.416 γυναίκες της ίδιας ηλικίας.
Όσοι είχαν μεγαλύτερης ηλικίας πατεράδες αξιολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί.
Από την άλλη, τα παιδιά των μεγαλύτερων αντρών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, υποστηρίζουν ερευνητές, όπως ανέφερε στους Sunday Times ο καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Lee Smith.