Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο δυναμικών αλλαγών για τη δομή και τη φυσιολογία της μητέρας αλλά και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά.
Δεν τρώμε για δύο, όπως επικρατεί η άποψη και είναι λάθος, αλλά φροντίζουμε να τρώμε ποιοτικά, ώστε να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, με προέκταση στο έμβρυο που κυοφορούμε.
Αναφέρουμε πέντε από τα σημαντικότερα:
-Φολικό οξύ
Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα, και συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης κι έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη συγγενών ανωμαλιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Οι καλύτερες πηγές φολικού οξέος είναι τα λαχανικά, κυρίως με το σκούρο πράσινο χρώμα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κρέας και τα εσπεριδοειδή.
-Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ούτως ή άλλως, ένα άκρως σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή.
Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης αποδεικνύεται πολύτιμος καθώς:
-συμβάλλει στην ενίσχυση των πνευματικών λειτουργιών
– συντελεί στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης
–μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος μέσω του πλακούντα
-συμβάλλει στη διαμόρφωση των οστών και των χόνδρων
Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει απόθεμα σιδήρου στον οργανισμό.
Επιπλέον, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μειώνεται η παραγωγή αίματος, το σώμα χρειάζεται αιμοσφαιρίνη, οπότε η λήψη σιδήρου είναι αναγκαία.
Πλούσιες τροφές σε σίδηρο είναι: το καθαρό κακάο, οι φακές, η βρώμη, το σουσάμι, το συκώτι, τα κάσιους, τα αμύγδαλα. το χοιρινό κρέας, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα καρύδια κ.α.
Ασβέστιο
To αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Το ασβέστιο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να προσλάβει τόσο το έμβρυο όσο και η μέλλουσα μανούλα.
Το ασβέστιο συμβάλλει καθοριστικά και είναι αναγκαίο για τη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών.
Παράλληλα, συντελεί στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην ανάπτυξη μυών και των νεύρων.
Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαταραχές αυτής της περιόδου.
Λιπαρά Ω3
Τα Ω3 λιπαρά ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό.
Ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης τα οφέλη επεκτείνονται και στην υγεία του βρέφους.
Έχει βρεθεί ότι τα Ω3 συμβάλλουν:
– στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
–στην ανάπτυξη των συστημάτων των οργάνων του σώματος (κυρίως του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος)
-στη λειτουργία των ματιών
Bιταμίνη D
H βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες και είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η εν λόγω βιταμίνη έχει ανοσο-ρυθμιστική δράση, γεγονός που συμβάλλει στην ανοσοβιολογική ανεκτικότητα της μητέρας στο DNA του εμβρύου, την αποδοχή δηλαδή του εμβρύου από το σώμα.
Ταυτόχρονα, προλαμβάνει φλεγμονές στο αγγειακό τοίχωμα.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στη μητέρα σχετίζεται με διάφορες διαταραχές