Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική μια ισορροπημένη και πλούσια διατροφή, που θα εξασφαλίσει την καλή υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου.
Σίγουρα οι θερμιδικές ανάγκες αυξάνονται ( περίπου κατά 150 θερμίδες/ημέρα στο πρώτο και 350 θερμίδες/ημέρα στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η έγκυος πρέπει «να τρώει για δύο».
Όπως αναφέρει ο Βασίλειος Βαγγόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Γαία, η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να προσέχει την διατροφή της και παραθέτει έναν κατάλογο “απαγορευμένων τροφίμων”
–Δεν ενδείκνυται η κατανάλωση ροκφόρ, camembert, τυριών blue cheese και μαλακών λευκών τυριών.
–Προτιμάτε τα κίτρινα σκληρά τυριά́ χαμηλών λιπαρών.
–Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι προϊόντα υψηλής παστερίωσης.
–Δεν ενδείκνυται η κατανάλωση συκωτιού και προϊόντων αυτού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.
–Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται καλοψημένα και όχι μετρίως. ή καθόλου ψημένα
–Απαγορεύεται η κατανάλωση «πατέ» στην εγκυμοσύνη, ακόμα και τα πατέ λαχανικών.
–Αντενδείκνυται η κατανάλωση μεγάλων ψαριών που βρίσκονται σε ανοιχτές θάλασσες, όπως ο καρχαρίας, ξιφίας λόγω της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα που μπορεί να είναι τοξικά για το έμβρυο.
–Περιορίστε την κατανάλωση τόνου και σολωμού κατά τη διάρκεια της κύησής σας.
–Τα οστρακοειδή και το σούσι πρέπει να αποφεύγονται γιατί είτε είναι δύσκολο να μαγειρευτούν καλά, είτε καταναλώνονται ωμά.
–Τα αυγά πρέπει να καταναλώνονται καλομαγειρεμένα και όχι ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα, λόγω πιθανής έκθεσης σε σαλμονέλα.
–Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
–Τα ωμά φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ σχολαστικά, και όχι στον ίδιο πάγκο και με τα ίδια σκεύη που λίγο πριν προετοιμάστηκε ωμό κρέας.
Μία καλή μέθοδος είναι η εμβύθισή τους σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι και το σχολαστικό πλύσιμο μετά.
–Αποφύγετε την κατανάλωση αλατιού, προς αποφυγή της κατακράτησης υγρών που προκαλεί και μείωσης του κινδύνου προεκλαμψίας.
–Η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης έχει συσχετιστεί με αποβολές, εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό καθώς και υπογονιμότητα.
Η καφεϊνη, ουσία που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι, στη σοκολάτα, σε «ενεργειακά» ροφήματα, στη σόδα και σε κάποια φάρμακα, διαπερνά τον πλακούντα.
Οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεϊνης σε 150-200mg ημερησίως, κατά τη διάρκεια της κύησης.
–Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης αντενδείκνυται, καθώς σχετίζεται με σωματικές, αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές στο παιδί.