Η κατακράτηση υγρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στο σώμα της, και η εξαφάνιση του προβλήματος αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για κάθε γυναίκα.
Τα φουσκώματα και το πρήξιμο που αισθανόμαστε σε διάφορες περιοχές τους σώματος μας είναι όντως πολύ ενοχλητικά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, και φυσικά έχουν αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα της ζωής μας όσο και στις προσωπικές μας σχέσεις.
Τι είναι η κατακράτηση υγρών
Η κατακράτηση αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός κρατά περισσότερη ποσότητα νατρίου και νερού, από εκείνη που κανονικά χρειάζεται.
Τα συμπτώματα είναι:
-η ανεξήγητη και ξαφνική αύξηση βάρους,
-το πρήξιμο στα πόδια,
-στα χέρια,
-στους αστραγάλους και,
-στην περιοχή της κοιλιάς.
Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, το οποίο αποθηκεύεται στους μυς, στο αίμα, στα οστά, μέσα και έξω από τα κύτταρα.
Αν διαταραχτεί αυτή η ισορροπία νερού, τότε μιλάμε για κατακράτηση και φυσικά ποιον έχει στόχο; Εμάς τις γυναίκες!
Και ενώ τις περισσότερες φορές όλες μας μένουμε στο αισθητικό κομμάτι της κατακράτησης υγρών, δυστυχώς τα αίτια είναι πιο βαθιά και πιο σημαντικά για την υγεία μας.
Ο λόγος αυτός θα πρέπει να σας οδηγήσει στο να στρέψετε την προσοχή σας στα πραγματικά αίτια του προβλήματος της κατακράτησης υγρών, μιας και οι περισσότερες από εμάς αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα εντελώς λανθασμένα.
Τις περισσότερες φορές η κατακράτηση υγρών οφείλεται:
– στην υψηλή κατανάλωση αλατιού.
-κακών λιπαρών,
-έτοιμου φαγητού,
-επεξεργασμένων τροφίμων,
-γλυκών και ,
-αλμυρών snacks, ενώ,
-οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν κατακράτηση υγρών δεν πίνουν αρκετή ή τουλάχιστον την απαιτούμενη ποσότητα νερού και υγρών που χρειάζονται καθημερινά.
Όπως καταλαβαίνετε όταν φουσκώνετε, πρήζεστε και νιώθετε αυτή την ενοχλητική δυσφορία και την κατακράτηση υγρών, δεν πρέπει να κάντε εξαντλητική δίαιτα αλλά να ενυδατώστε τον οργανισμό σας και να τον θρέψετε σωστά.
Αυτό θα επιτευχθεί αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, όπως προσθέτοντας ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα που σας κρατάει σε κίνηση.
Κυτταρίτιδα από την κατακράτηση υγρών
Πολλές φορές όταν ακούμε την φράση κατακράτηση υγρών ο νους μας συνειρμικά πηγαίνει στο φαινόμενο της κυτταρίτιδας.
Ναι η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης κατακράτησης υγρών που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως με τις κατάλληλες αλλαγές και τρόπους.
Άλλωστε πόσες από εμάς μόλις είδαμε να κάνει την εμφάνιση της η κυτταρίτιδα στο σώμα μας τρέξαμε να αγοράσουμε κάποια κρέμα;
Φυσικά δεν σας λέμε πως είναι λάθος το να βάζουμε κρέμες κατά της κυτταρίτιδας αυτό που σας λέμε είναι ότι το να εφαρμόζουμε μόνη της κάποια κρέμα είναι μεμονωμένη αντιμετώπιση και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
Ολοκληρωτική αλλαγή
Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών και θέλετε να απαλλαγείτε από αυτήν μια και καλή και εφόρου ζωής, θα πρέπει να δράσετε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο αντιμετώπισης.
Θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους βέβαια επειδή είμαστε άνθρωποι μπορούμε να παραβιάζουμε αλλά σπανίως.
Έτσι θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη σωστή διατροφή βασισμένη στην άφθονη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
–Να τρώτε καθημερινά φρέσκο ψάρι ή κρέας ως κύρια πηγή πρωτεΐνης ,και να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα.
–Ναι, θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας κάποια μορφή άσκησης ακόμα και τριάντα λεπτά καθημερινό έντονο περπάτημα.
Αν το τηρήσετε μπορεί να είναι σωτήριο για το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών.
Πέρα από την υιοθέτηση ενός υγιεινού και σωστού τρόπου ζωής υπάρχουν τρία πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε καθημερινά έτσι ώστε να απαλλαγείτε τόσο άμεσα όσο και αποτελεσματικά από το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών.
Τρόποι αντιμετώπισης για την κατακράτηση υγρών
1. Διαχειριστείτε το στρες
Το άγχος κοινώς το έντονο στρες μπορεί να είναι ο λόγος που σας φουσκώνει, σας πρήζει και σας κάνει να νιώθετε δυσφορία.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός μας χρησιμοποιούσε εκφράσεις που στόχευαν στο στομάχι όταν κάτι τους πίεζε ή τους στεναχωρούσε.
Το άγχος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι θα σκάσουμε, συν του ότι πολλές φορές όταν είμαστε στεναχωρημένες και αγχωμένες κάνουμε άσχημες και λάθος διατροφικούς συνδυασμούς και επιλογές.
Προσπαθήστε να παίρνετε βαθιές ανάσες έτσι ώστε να βγάζετε όλο τον αέρα από το στομάχι σας και να ξεφυσάτε δυνατά, οι ανάσες yoga βοηθού σημαντικά καθώς και οι ασκήσεις τέτοιου είδους.
Επίσης το περπάτημα είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις έντονου άγχους.
Εναλλακτικά, φτιάξτε και απολαύστε ένα φλιτζάνι χαμομήλι που έχει αγχολυτική και ηρεμιστική δράση.
2. Τρόφιμα και βότανα με διουρητική δράση
Εννοείται πως για να μην έχετε προβλήματα με κατακράτηση υγρών θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως.
Όμως θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι οι απαιτήσεις του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε ενυδάτωση είναι διαφορετικές και εξαρτάται από το σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων του.
Υπάρχουν πολλοί μαθηματικοί τύποι που υπολογίζουν την ποσότητα των υγρών.
Επίσης υπάρχουν κάποια βότανα και τροφές που έχουν έντονη διουρητική δράση και πρέπει απαραιτήτως να τα καταναλώνετε καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες.
Εμπλουτίστε την διατροφή σας με:
-κεράσια,
-ανανά,
-καρπούζι,
-φράουλες,
-μούσμουλα,
-λαχανικά πράσινα και,
-να πίνετε πολλά βότανα,
-πράσινο τσάι,
-τσουκνίδα και,
-λουΐζα που έχουν έντονη διουρητική δράση.
3. Μασήστε καλά την τροφή σας
Κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας είτε για να μιλήσουμε να χασμουρηθούμε πόσο μάλλον να για φάμε μοιραία καταπίνουμε ποσότητες αέρα.
Αυτός ο αέρας μεταφέρεται στο στομάχι μας.
Έτσι καλό θα ήταν να μην επιβαρύνουμε το στομάχι μας με περίσσια κατάποση αέρα.
–Μάθετε να τρωτέ αργά με το στόμα κλειστό και μασήστε τουλάχιστον 10 φορές την μπουκιά σας, η οποία θα πρέπει να είναι μικρή, και στην συνέχεια την καταπίνετε.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μειώστε σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα κατακράτησης και φουσκώματος που νιώθετε.