«Ένας έμπειρος ακτινοδιαγνώστης μαστού μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν διογκωμένος λεμφαδένας στη μασχαλιαία χώρα μιας γυναίκας οφείλεται σε νόσο του μαστού ή στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η γυναίκα που εμβολιάστηκε να καθυστερήσει την μαστογραφία της».
Κατηγορηματική η διαπίστωση του Πέτρου Μαλακάση, Ειδικού Ακτινοδιαγνώστη Μαστού, Διευθυντή του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση, μετά τη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το αν μια γυναίκα πρέπει να περιμένει αρκετές μέρες προκειμένου να πραγματοποιήσει τη μαστογραφία της, αν έχει κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Μικροφλεγμονές
«Στο 60% των γυναικών που κάνουν μαστογραφία ούτως ή άλλως παρατηρούμε λεμφαδένες στις μασχαλιαίες χώρες, οι οποίες οφείλονται σε μικροφλεγμονές που προκαλούνται από ξύρισμα μασχάλης, χρήση αποσμητικών αλλά και από κοπιώδεις κινήσεις των χεριών.
Αυτές οι μικροφλεγμονές, αναγνωρίζονται εύκολα ότι δεν οφείλονται σε νόσο του μαστού στη διάρκεια της μαστογραφίας ή του υπέρηχου και δεν χρειάζονται περαιτέρω προσοχής.
Το ίδιο ίσως να συμβεί και μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή είναι ενδεχόμενο να παρατηρηθεί κάποιος λεμφαδένας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καρκίνος του μαστού», σημειώνει ο κ. Μαλακάσης.
Ο προληπτικός ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος αν καθυστερήσει ακόμα και για λίγες εβδομάδες, δεν θα έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, με δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μετά και τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Ψηλαφητά ευρήματα
“Εκείνο όμως που δεν πρέπει απολύτως να συμβεί, είναι οι γυναίκες να μη προσφεύγουν στη μαστογραφία τους στην περίπτωση οιουδήποτε ψηλαφητού ευρήματος, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχόμενα να προκαλέσει καθυστέρηση στη διάγνωση, ειδικά αν αυτό το εύρημα είναι ύποπτο για κακοήθεια“, καταλήγει ο κ. Μαλακάσης.