Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Linda Wooten
Η μητρότητα είναι ένα κάτι το υπέρτατο.
Αλλάζει τις προτεραιότητες, τον τρόπο σκέψης και δράσης κάτι που πλέον αποδεικνύεται και επιστημονικά.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο https://www.eneuro.org/ αναφέρει πως τα ποντίκια, όταν γεννούν μωρά, η μητρότητα καταλαμβάνει ολοκληρωτικά το μυαλό τους, ειδικά το κομμάτι των αποφάσεων.
Βάζουν σε απόλυτη προτεραιότητα την επιβίωση των μωρών τους, πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Όταν λαμβάνουμε αποφάσεις, ο μεσαίος μετωπιαίος φλοιός στον εγκέφαλό μας επεξεργάζεται πολλές πληροφορίες.
Αυτό περιλαμβάνει τόσο την προτεραιότητα όσο και την καταστολή διαφορετικών ροών πληροφοριών.
Είναι ένα είδος φιλτραρίσματος μεταξύ διαφορετικών ερεθισμάτων και συχνά αυτά τα ερεθίσματα έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη έρευνα έχοντας βρει ενδιαφέροντα ευρήματα για μητέρες που χρησιμοποιούν ναρκωτικά.
Όταν οι μητέρες εθίζονται στα ναρκωτικά, μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, προκειμένου να απεξαρτηθούν, είναι να δοθεί έμφαση στη σχέση γονέα-παιδιού.
Η αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της είναι ένα από τα μόνα πράγματα που είναι αρκετά ισχυρά για να καταπολεμήσουν την επιθυμία ενός εξαρτημένου για το ναρκωτικό της επιλογής τους.
Η παραπάνω συμπεριφορά, έδωσε το έναυσμα στην επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη, να αναρωτηθεί αν ο εγκέφαλος κατευθύνει πραγματικά τις μητέρες να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία του παιδιού σε σχέση με άλλες επιθυμίες.
Ήλπιζαν να εντοπίσουν την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη μελετώντας αρουραίους.
Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος βασίζεται στον υποµεταιχµιακό φλοιό του (infralimbic) για να ενισχύσει την αφοσίωση μιας μητέρας στα παιδιά της.
Όταν αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι ενεργή, οι μητέρες επιλέγουν τα παιδιά τους.
Οι περισσότερες μαμάδες δεν θα ξαφνιαστούν καθόλου διαβάζοντας αυτό το άρθρο, αφού γνωρίζουν καλά πως με το που πήραν στα χέρια τους το παιδί τους άλλαξαν τα πάντα.
Για αυτό πολλές φορές αισθάνονται άσχημα, όταν πρέπει να αφήσουν το παιδί τους για να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή να ταξιδέψουν καθώς νιώθουν τύψεις που ίσως βάζουν τον εαυτό τους σε προτεραιότητα.
Γνωρίζοντας πλέον και επιστημονικά τις αλλαγές που επιφέρει η μητρότητα στον τρόπο που οι γυναίκες σκέφτονται, θα πρέπει να ξανά σκεφτούμε να χαρακτηρίσουμε μια μητέρα υπερβολική ή υπερπροστατευτική.
Πηγή άρθρου: https://www.psychologytoday.com/