Εάν σε μία γυναίκα πραγματοποιηθεί η ωορρηξία αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου της, και κάνει σεξ τις ημέρες εκείνες, θα μπορούσε να μείνει έγκυος. Θεωρητικά, είναι πιθανό να μείνει έγκυος σε οποιοδήποτε σημείο του εμμηνορροϊκού κύκλου, ειδικά εάν αυτός είναι συχνά ακανόνιστος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να μείνει έγκυος πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια περίοδο.
Όταν οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο, πραγματοποιείται η ωορρηξία. Όσο πιο κοντά στην περίοδο πραγματοποιείται αυτή, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος αμέσως μετά από μια περίοδο. Και όσο πιο κοντά στην ωορρηξία η γυναίκα κάνει σεξ, ειδικά πριν από την ωορρηξία, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Μια μελέτη του 2019, δημοσιευμένη στο Fertility and Sterility, διαπιστώνει ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος με σεξ από 7 ημέρες πριν από την ωορρηξία έως 1 ημέρα μετά από αυτήν. Στις περισσότερες, η ωορρηξία πραγματοποιείται στο μέσο του εμμηνορροϊκού κύκλου, περίπου την 14η ημέρα και σχεδόν πάντα πριν από την 20η.
Η πρώτη ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι πάντα η πρώτη ημέρα της περιόδου, επομένως η μέση ωορρηξία εμφανίζεται περίπου 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της περιόδου. Για μια γυναίκα της οποίας ο χρόνος ωορρηξίας κυμαίνεται κοντά στο μέσο όρο, θα ήταν πιθανό να μείνει έγκυος με σεξουαλική επαφή ήδη από την 7η ημέρα, αμέσως μετά από μια περίοδο, και μερικές φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Επομένως, για όσες δεν επιθυμούν να συλλάβουν αλλά θέλουν να κάνουν σεξ τις ημέρες αυτές, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν αντισύλληψη. Όσες όμως προσπαθούν να συλλάβουν, είναι καλύτερα να κάνουν σεξ περίπου 12-14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2019, δημοσιευμένη στο nature.com, οι γυναίκες με πολύ μικρούς κύκλους συνήθως έχουν ωορρηξία τη 10η περίπου ημέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε σε μια ομάδα περίπου 600.000 ατόμων και το αποτέλεσμα αυτό εμφανίστηκε σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων. Κάποια με σύντομο κύκλο που έκανε σεξ τις μέρες λίγο πριν την ωορρηξία, θα μπορούσε θεωρητικά να μείνει έγκυος μόλις 3 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου της.
Ένα άρθρο του 2018 που διαβάζουμε στο Obstetrics & Gynaecology διαπιστώνει ότι ο κύκλος μιας υγιούς γυναίκας μπορεί να διαφέρει έως και 9 ημέρες το χρόνο. Επομένως, ακόμη και κάποια που έχει κανονικά ωορρηξία περίπου την ημέρα 17 ή 18 μπορεί περιστασιακά να έχει και πολύ νωρίτερα.
Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδο εάν:
- Κάνει συχνά ελεύθερο σεξ
- Έχει πολύ σύντομο ή ακανόνιστο κύκλο της εμμήνου ρύσεως
- Είναι άνω των 40 ετών και πλησιάζει την εμμηνόπαυση (Οι γυναίκες ηλικίας 40-45 ετών είχαν ωορρηξία λίγο νωρίτερα στους κύκλους τους από τις νεότερες γυναίκες.)
Πιθανότητες εγκυμοσύνης
Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και από κύκλο σε κύκλο.
Κατά μέσο όρο, οι πιθανότητες μιας 30χρονης είναι περίπου 20% ανά κύκλο, υποθέτοντας ότι κάνει σεξ χωρίς προστασία.
Στα 40, το ποσοστό είναι λιγότερο από 5% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η ατομική γονιμότητα ποικίλλει σημαντικά, οπότε μπορεί μερικές γυναίκες να είναι πολύ πιο γόνιμες στα 40 από ότι στα 25.
Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης εξαρτώνται επίσης από το πότε ένα άτομο κάνει σεξ σε σχέση με την ωορρηξία. Οι μέσες πιθανότητες εγκυμοσύνης σύμφωνα με μελέτη του Fertility and Sterility είναι οι εξής:
Χρόνος σεξ σε σχέση με την ωορρηξία-Μέση πιθανότητα εγκυμοσύνης
- 7 ημέρες πριν από την ωορρηξία: 3%
- 6 ημέρες πριν από την ωορρηξία: 6%
- 5 ημέρες πριν από την ωορρηξία: 9%
- 4 ημέρες πριν από την ωορρηξία: 18%
- 3 ημέρες πριν από την ωορρηξία: 27%
- 2 ημέρες πριν από την ωορρηξία: 33%
- 1 ημέρα πριν από την ωορρηξία: 42%
- Την ημέρα της ωορρηξίας: 20%
- Την επόμενη ημέρα της ωορρηξίας: 8%
Οπότε, τα ζευγάρια δεν πρέπει να βασίζονται στην ημερομηνία της περιόδου για να αποφασίσουν πότε θα κάνουν σεξ. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η ωορρηξία.
Αποτροπή εγκυμοσύνης
Η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αποφυγή της εγκυμοσύνης είναι η αποφυγή του σεξ. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη (προφυλακτικά, αντισυλληπτικά).
Η χρήση δύο μεθόδων συνδυαστικά μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, για παράδειγμα ορμονική αντισύλληψη και προφυλακτικά. Αρκετές τεχνικές παρακολούθησης της γονιμότητας διευκολύνουν ένα άτομο να εντοπίσει το «γόνιμο παράθυρο» και να αποφύγει το σεξ ή να χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά τις ημέρες αυτές. Αυτές οι μέθοδοι είναι πιο αποτελεσματικές εάν ένα άτομο έχει τακτικές περιόδους.
Ορισμένες στρατηγικές παρακολούθησης της γονιμότητας περιλαμβάνουν:
Χαρτογράφηση βασικής θερμοκρασίας σώματος: Η πρωινή θερμοκρασία σώματος μιας γυναίκας συνήθως αυξάνεται λίγο μετά την ωορρηξία.
Χρήση προγνωστικών ωορρηξίας: Αυτές οι εξετάσεις δίνουν συνήθως ένα θετικό αποτέλεσμα μία ή δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία, αλλά είναι πιθανό να βγουν θετικές χωρίς ωορρηξία.
Αναζήτηση γόνιμου υγρού του τραχήλου της μήτρας: Το παχύ αυχενικό υγρό δείχνει ότι πλησιάζει η ωορρηξία.
Έλεγχος της θέσης και της υφής του τραχήλου της μήτρας: Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η θέση και η υφή του τραχήλου της μήτρας τους αλλάζει καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου τους.
Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης
Το πιο αξιόπιστο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η απουσία περιόδου και ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Πολλές έγκυες δεν έχουν συμπτώματα στην πρώτη φάση της εγκυμοσύνης, όπως ναυτίες ή εμετούς.
Μερικά πιθανά συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Έμετο
- Ζάλη
- Κούραση
- Αποστροφή προς ορισμένα τρόφιμα και μυρωδιές
- Πόνος στο στήθος
- Συχνότερη ούρηση
Ο έλεγχος κύησης
Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι αξιόπιστα, ειδικά εάν μια γυναίκα περιμένει μέχρι την ημερομηνία λήξης της περιόδου. Ένας γιατρός ή μαία μπορούν να εξετάσουν αν υπάρχει εγκυμοσύνη με εξετάσεις αίματος ή ούρων που είναι πιο ευαίσθητα από ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Συνήθως δεν είναι δυνατόν να φανεί ένα αναπτυσσόμενο μωρό σε υπερηχογράφημα μέχρι αρκετές εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Πότε να μιλήσει μια γυναίκα με τον γιατρό
Ένας γιατρός ή μαία μπορεί να ελέγξει την ύπαρξη εγκυμοσύνης και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και να συμβουλεύσει για την υγεία της πρώιμης εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη συζήτηση των επιλογών για τη διαχείριση μιας ακούσιας εγκυμοσύνης.
Η επικοινωνία με τον γιατρό περιπτώσεις που μια γυναίκα βιώνει:
- Έντονο κοιλιακό πόνο
- Αιμορραγία
- Ναυτία τόσο σοβαρή που δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει κανένα φαγητό
Συμπέρασμα
Ο χρόνος της περιόδου μιας γυναίκας δεν έχει να κάνει με το πότε μπορεί να μείνει έγκυος. Επιπλέον, μπορεί η αιμορραγία να οφείλεται σε κάτι άλλο εκτός της περιόδου. Επομένως, η μέτρηση των ημερών μετά από μια περίοδο δεν είναι ακριβής τρόπος για τον προσδιορισμό των γόνιμων ημερών. Είναι πιο ασφαλές να εντοπιστεί ο πιθανός χρόνος ωορρηξίας, καθώς οι ημέρες γονιμότητας είναι πριν και μετά από αυτή.