Good life

Καλοκαιρινοί μύθοι που μπορεί να σας αρρωστήσουν

Καθώς το καλοκαίρι τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, μαζί αυξάνεται και ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση. Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία για παρόμοιους λόγους, μεγαλώνει και αυτό επειδή πολλοί μύθοι που είναι διαδεδομένοι σχετικά με το φαγητό είναι τελείως λανθασμένοι.

Κάπου ανάμεσα στα πικ νικ και στα γεύματα στην εξοχή, καθώς τα φαγητά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Ακόμη όμως και εκεί που παραμονεύουν τα παθογόνα βακτήρια μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, απλά καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε φορητό ψυγείο

Η… ζωή στο ψυγείο ξεκινά στους 4 βαθμούς, οπότε αν το ψυγειάκι σας ανέβει πάνω από αυτό το όριο, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες πολλαπλασιάζονται. Για να διατηρήσετε τα τρόφιμα φρέσκα, γεμίστε το 75% του ψυγείου με φαγώσιμα και για το υπόλοιπο 25% αφήστε χώρο για πάγο ή παγοκύστες. Μεταφέρετε το ψυγειάκι σε κλιματισμό και όχι μέσα σε ζεστό όχημα και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας κρατήστε το στη σκιά με το καπάκι κλειστό. Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο ανάμεσα στα τρόφιμα για να βεβαιωθείτε για τα επίπεδα της θερμοκρασίας.

Το φαγητό είναι ασφαλές σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες

Ένας μπουφές από αλλαντικά, τηγανητό κοτόπουλο, χάμπουργκερ, πατάτες, μακαρόνια και σαλάτα είναι εντάξει σε θερμοκρασία δωματίου για λιγότερη ώρα απ’ όσο νομίζετε. Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 30 βαθμούς μπορείτε να διατηρήσετε τα τρόφιμα έξω μόνο για μία ώρα. Σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών έχετε το πολύ 2 ώρες μέχρι να καταναλώσετε τα τρόφιμα. Όσο περνάει η ώρα τα βακτήρια που μπορούν να σας βλάψουν πολλαπλασιάζονται και κάπως έτσι οδηγήστε στη δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι και τόσο σοβαρή

Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί αμέτρητες ασθένειες, ακόμη και θανάτους κάθε χρόνο. Το πόσο άρρωστο είναι ένα άτομο εξαρτάται από το τι βακτήρια κατανάλωσε, πόσο έφαγε και τι ευαισθησία έχει. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνιες παθήσεις, είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν ή να αναπτύξουν σοβαρές μακροχρόνιες παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια. Δεν έχει σημασία η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας σας, αφού πάντα τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης θα είναι εξίσου δυσάρεστα.

Τα αποφάγια είναι εντάξει για μέρες όσο μένουν στο ψυγείο

Φαγητά όπως μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο και σαλάτα ζυμαρικών, είναι ασφαλή στο ψυγείο για διάστημα τεσσάρων ημερών. Μετά από αυτό, τα βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν ολοένα και αυξάνονται ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα μυρίσετε. Αν όμως τα φαγητά ήταν έξω από το ψυγείο για περισσότερες από δύο ώρες ή μια ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, θα χρειαστεί να τα πετάξετε.

Τα χαλασμένα τρόφιμα μοιάζουν και μυρίζουν άσχημα

Τρώγοντας χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να πείτε αν κάτι είναι χαλασμένο από την όψη, τη μυρωδιά ή τη γεύση του. Αν ένα φαγητό είναι στο ψυγείο μια εβδομάδα ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε από πότε το βάλατε εκεί, απλά πετάξτε το. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας δεν είναι πάνω από 4 βαθμούς.
 
Μπορείτε να πείτε αν ένα φαγητό είναι καλό απλά κοιτάζοντάς το

Όσο και αν εμπιστεύεστε την κρίση σας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Μπορεί το εξωτερικό του κρέατος να δείχνει έτοιμο αν το βλέπετε ή το πιέζετε, αλλά στο εσωτερικό μπορεί να υπάρχουν μέρη που δεν έχουν ψηθεί. Οι μπριζόλες είναι ασφαλείς στους 60 με 75 βαθμούς και από εκεί και πέρα εξαρτάται πώς ακριβώς τις θέλετε.

Δε χρειάζεται να πλένετε τις τροφές εάν τις ξεφλουδίζετε

Πρέπει να ξεπλένετε τα αβοκάντο, τα αγγούρια και τα καρπούζια καλά, ακόμη και αν τα ξεφλουδίζετε. Το μαχαίρι του ξεφλουδίσματος μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στο εσωτερικό του φρούτου όπως αυτό κόβεται σε φέτες από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Για αυτό πλύνετέ τα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης πριν τα κόψετε και τρίψτε καλά όσα έχουν σχισμές, όπως το πεπόνι.

Μπορούμε να μαρινάρουμε με ασφάλεια τα φαγητά στον πάγκο

Ακόμη και αν πολλές μαρινάδες περιέχουν οξύ που σκοτώνει τα μικρόβια, όπως για παράδειγμα ο χυμός λεμονιού, όταν τα τρόφιμα είναι σε θερμοκρασία 4 μέχρι 60 βαθμών, οι ασθένειες που προκαλούν τα βακτηρίδια αναπτύσσονται γρήγορα. Αφήστε τα τρόφιμα να μαρινάρονται στο ψυγείο και αν χρησιμοποιείτε μαρινάδα που έχει απομείνει, βράστε την πριν την απλώσετε σε μαγειρεμένα κρέατα.

Τα φαγητά ξεπαγώνουν με ασφάλεια στον πάγκο

Μπορεί να νομίζετε ότι επιταχύνετε τη διαδικασία απόψυξης, αλλά αφήνοντας τα τρόφιμα έξω, στην πραγματικότητα επιταχύνετε την ανάπτυξη των βακτηρίων, σε σημείο που μπορεί να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο σε 24 ώρες. Αποψύξτε λοιπόν τα τρόφιμα στο ψυγείο όλο το βράδυ, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο νεροχύτη σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Για απόψυξη στο νεροχύτη, τυλίξτε τα τρόφιμα σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει καλά και βυθίστε την στο κρύο νερό το οποίο και πρέπει να αλλάζετε κάθε 30 λεπτά.

Πρέπει να ξεπλένετε καλά το κοτόπουλο και το κρέας πριν το ψήσιμο

Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις. Καθώς το νερό αναπηδά στο κρέας, πέφτουν πιτσιλιές πάνω στον πάγκο και μετά στο νεροχύτη εξαπλώνοντας μικρόβια σαλμονέλας παντού. Το ξέπλυμα αυξάνει τον κίνδυνο να μολύνετε και κάποια άλλη επιφάνεια. Μην μπείτε στη διαδικασία του καθαρισμού και βασιστείτε στις κατάλληλες θερμοκρασίες μαγειρέματος για να κρατήσετε το κρέας σας ασφαλές.

[Πηγή clickatlife.gr]

Good life

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

Ανακαλύψτε τα οφέλη των DIABETOL FORTE και PROSTATOL COMPLEX για ολοκληρωμένη φροντίδα του οργανισμού

12.09.2024

Πόσο ικανοί είστε στο κρεβάτι; Ανακαλύψτε τη διαφορά με το HAPI END!

11.09.2024

Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους με το Valsamo Gel – Τώρα σε προσφορά 1+1 δώρο!

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

03.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική!

31.07.2024

Ανακαλύψτε τον υποβρύχιο κόσμο με την απόλυτη μάσκα θαλάσσης – Ζήστε τις διακοπές σας στο φουλ!

26.07.2024

Chic και Sexy: Ανακαλύψτε το ιδανικό τοπ σε στιλ κορσέ και «τραβήξτε» όλα τα βλέματα πάνω σας!

26.07.2024

Κι όμως οι ρακέτες στην παραλία έχουν οφέλη για την υγεία μας – Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε

02.07.2024

Με αυτούς τους τρεις τρόπους μπορείτε να βγάλετε εύκολα τα κουκούτσια από τα κεράσια (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης