Φυτικά συμπληρώματα διατροφής που παρουσιάζονται πολλές φορές ως ωφέλιμα για την υγεία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία και ειδικότερα στο ήπαρ.
Έρευνα από το Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποκάλυψε ότι περίπου 15,6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν καταναλώσει συμπληρώματα που θεωρούνται δυνητικά ηπατοτοξικά, δηλαδή επικίνδυνα για το ήπαρ.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 9.500 ενήλικες, εξετάζοντας τη χρήση φυτικών συμπληρωμάτων και τον αντίκτυπο στην υγεία τους.
6 φυτικά συμπληρώματα διατροφής που παρουσιάζουν κινδύνους
Τα 6 φυτικά συμπληρώματα που ενδέχεται να προκαλέσουν ηπατική βλάβη είναι τα εξής:
- Κουρκουμάς ή κουρκουμίνη: Γνωστό συμπλήρωμα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το οποίο έχει συνδεθεί με περιστατικά ηπατικής βλάβης.
- Εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού: Αν και δημοφιλές για τα αντιοξειδωτικά του, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος.
- Ashwagandha: Χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση από το άγχος και την ενίσχυση της ενέργειας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος.
- Μαύρο Cohosh (σιμισιφούγκα): Συνήθως λαμβάνεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά έχει συνδεθεί με περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας.
- Garcinia Cambogia: Διαφημίζεται για την απώλεια βάρους, αλλά έχει ενοχοποιηθεί για ηπατοτοξικότητα.
- Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού: Χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερόλης, αλλά ορισμένες ενώσεις της μπορεί να είναι τοξικές για το ήπαρ.
Βλάβες στο ήπαρ, έως τη μεταμόσχευση
Παρά το γεγονός ότι επικρατεί η πεποίθηση ότι τα φυτικά συμπληρώματα είναι ασφαλή λόγω της «φυσικής» τους προέλευσης, τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν απαιτεί προέγκριση για τα περισσότερα φυτικά συμπληρώματα πριν βγουν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τους ακριβείς κινδύνους που συνδέονται με τα συμπληρώματα που λαμβάνουν.
Η επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί: «Ως ηπατολόγος, έχω δει περιπτώσεις ασθενών με σοβαρή ηπατική βλάβη από τη λήψη φυτικών συμπληρωμάτων, με ορισμένες περιπτώσεις να είναι τόσο σοβαρές που απαιτήθηκε επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος».
Η ηπατοτοξικότητα από φυτικά προϊόντα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι τα περιστατικά ηπατικής βλάβης που οφείλονται σε φυτικά συμπληρώματα αυξήθηκαν από το 7% το 2004-2005 στο 20% το 2013-2014.
Η αύξηση αυτή εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων, τα οποία συχνά διατίθενται χωρίς επαρκή ενημέρωση για τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχουν.
Συμβουλές για ασφαλή χρήση συμπληρωμάτων
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι τα «φυσικά» προϊόντα δεν είναι πάντα ακίνδυνα. Η κατανάλωση φυτικών συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικών επιπλοκών.
Η συμβουλή των ειδικών είναι σαφής: προτού λάβετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ήδη λαμβάνετε φάρμακα, καθώς τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με αυτά, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας σας.