Good life

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε για το σωστό και ενδελεχές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας. Αυτό διότι αυτές οι τροφές προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ενώ αυτές οι τροφές μας προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη, η υπαίθρια καλλιέργειά τους συνήθως οδηγεί στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Εκτός από αυτό, στις φάρμες χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες και όταν τα λαχανικά και τα φρούτα φτάνουν στο μανάβικο της γειτονιάς μας έρχονται σε επαφή με νέα βακτήρια· με τα χέρια των υπαλλήλων ή των αγοραστών.

Μέθοδοι για το πλύσιμο και την απολύμανση των φρούτων και των λαχανικών

  • Το ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα απολυμαντικά για φρούτα και λαχανικά ενώ παράλληλα διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξαλείφοντας τα επιβλαβή βακτήρια από την επιφάνειά τους. Προσθέτετε μια κούπα ξύδι σε ένα μπολ με νερό και μουλιάζετε τα λαχανικά σας σε αυτό το μείγμα για 20 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  • Η ανάμειξη του ξυδιού με το λεμόνι συμβάλλει επίσης στη διατήρηση των φρούτων σας. Συνδυάζετε ίσα μέρη ξύδι, νερό και χυμό λεμόνι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζετε τα φρούτα με αυτό το μείγμα. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και τα ξεπλένετε καλά με νερό.
  • Τα φυσικά σαπούνια είναι επίσης καλά απολυμαντικά. Ωστόσο, να τα χρησιμοποιείτε πάντα σε μικρές ποσότητες και να ξεπλένετε καλά τα τρόφιμα πριν τα χρησιμοποιήσετε, για να αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση.
  • Μπορείτε επίσης να αναμείξετε νερό με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και να μουλιάσετε μέσα σε αυτό το μείγμα τα φρούτα και τα λαχανικά σας για μερικά λεπτά μέχρι να απολυμανθούν. Στη συνέχεια στεγνώστε τα διεξοδικά.

Προτάσεις που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας

Αποφύγετε την διασταυρούμενη μόλυνση

  • Για να αφαιρέσετε ίχνη από βακτήρια, πρέπει να πλένετε το κάθε λαχανικό ή φρούτο ξεχωριστά και προσεκτικά πριν το καταναλώσετε. Ακόμη και πριν τα μαγειρέψετε θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι τα δοχεία και τα μαγειρικά σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μολυσματικούς παράγοντες. Επίσης, να θυμάστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αρχίσετε το μαγείρεμα.

Όχι καυτό νερό ή χημικές ουσίες

  • Να αποφεύγετε τη χρήση χημικών ουσιών ή καυτού νερού όταν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας καθώς αυτά μπορεί να απομακρύνουν τα θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν.

Δεν ενδείκνυται πάντοτε το ξεφλούδισμα

  • Δεν είναι καλή ιδέα να ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα ή τα λαχανικά. Αυτό διότι αρκετά από αυτά περιέχουν στη φλούδα τους θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία. Αλλά ακόμα και αν τα ξεφλουδίζετε, το πλύσιμο των λαχανικών είναι ακόμα απαραίτητο. Τα βακτήρια που υπάρχουν στη φλούδα μπορεί να συνεχίζουν να μολύνουν το εσωτερικό του λαχανικού.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  • Όταν καθαρίζετε λαχανικά όπως μαρούλι ή λάχανο θα πρέπει να πετάτε τα εξωτερικά τους φύλλα· εκεί βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πλένετε το κάθε φύλλο ξεχωριστά για να αφαιρείτε αποτελεσματικά τυχόν έντομα ή χημικές ουσίες.

Προτεραιότητα η απομάκρυνση των βακτηριδίων

  • Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά ή κάθε τροφή που τρώτε δεν έχει βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις ή κάποια ασθένεια. Αν καταναλώνετε τροφές που δεν έχετε πλύνει καλά μπορεί να αντιμετωπίσετε αρνητικές παρενέργειες. Δηλαδή ενδέχεται μεταβληθεί η ισορροπία του πεπτικού σας συστήματος με αποτέλεσμα να έχετε διάρροια ή να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η καλή υγιεινή κατά τη διάρκεια της απολύμανσης και της προετοιμασίας των τροφών.

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλα σημαντικά συστατικά χάνονται κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, η επαφή τους με χημικές ουσίες και βακτήρια μπορεί να περάσουν στα θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όμως λύση να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε ωμά. Προτείνουμε λοιπόν να ακολουθείτε τις παραπάνω προτάσεις για το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων. Έτσι, θα απομακρύνετε τις βλαβερές ουσίες και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Good life

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Πώς η «μαγική» αυτή συσκευή θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη

12.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

Αποκτήστε την τώρα μόνο με 95,90€ – Προσφορά που δε χάνεται!

10.12.2024

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια

10.12.2024

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

10.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.12.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

07.12.2024

ERYTHROFORTE JOY: Η απόλυτη φροντίδα για το ουροποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα

05.12.2024

Cyber ​​Week: Οι σκούπες που ονειρεύεσαι σε απίστευτες τιμές!

04.12.2024

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

04.12.2024

Για ποιο λόγο τα εμφράγματα αυξάνονται κατακόρυφα τα Χριστούγεννα – Αυτά είναι τα «ύπουλα» συμπτώματα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε