Το στεγνό βούρτσισμα του σώματος είναι μία πολύ παλιά, απλή και οικονομική τεχνική ομορφιάς και αναζωογόνησης του δέρματος.
Στα πλαίσια της αισθητικής ή της ιατρικής εφαρμογής του, συχνά του αποδίδονται ποικίλες δράσεις, περισσότερο ή λιγότερο πιθανές.
Η τεχνική είναι απλή, γίνεται σύντομο μασάζ του στεγνού δέρματος με ένα στεγνό σφουγγάρι ή βούρτσα ποικίλης σκληρότητας, ανάλογα με την περιοχή του σώματος, τα χαρακτηριστικά του δέρματος και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος χρησιμοποιούνται οι πιο απαλές, μη τραυματικές εκδοχές, ενώ για το υπόλοιπο σώμα, οι πιο σκληρές βούρτσες ή σφουγγάρια.
Το στεγνό βούρτσισμα συνήθως προηγείται του ντουζ, ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα από την απολέπιση της επιδερμίδας.
Θετικές επιδράσεις από το στεγνό βούρτσισμα
Απολέπιση, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου στην περιοχή που εφαρμόζεται.
Βελτίωση της όψης της επιδερμίδας.
Ήπιο μασάζ που λειτουργεί χαλαρωτικά.
Επιδράσεις του στεγνού βουρτσίσματος που θεωρούνται απίθανες ή επιστημονικά μη αποδεδειγμένες
Η επίδραση στην αδυνάτισμα. Εφόσον δεν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων ή αφαίρεση και καταστροφή του λίπους μέσω κάποιας μεθόδου λιποαναρρόφησης, δεν επέρχεται και αδυνάτισμα ή τοπική μείωση του λίπους.
Αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση είναι μία σύνθετη βιολογική διαδικασία που γίνεται κυρίως στο ήπαρ και τα προϊόντα που παράγονται, αποβάλλονται κυρίως στα ούρα ή στα κόπρανα, ανάλογα με την ουσία.
Χαλάρωση του δέρματος και κυτταρίτιδα. Η υπεραιμία που προκαλείται με το βούρτσισμα, ίσως δίνει την παροδική εντύπωση βελτίωσης. Η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική διαταραχή και εξίσου πολυδιάστατη είναι η προσπάθεια που απαιτείται για να μειωθεί.
Η κληρονομικότητα, η ηλικία, η διατροφή, οι αυξομοιώσεις του βάρους, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η ορμονική δυσλειτουργία, η παχυσαρκία, ο μεσογειακός σωματότυπος, η εμμηνόπαυση, είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνιση, τα σημεία και την έκταση της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης.
Η ήπια χαλάρωση του δέρματος μπορεί να μειωθεί με την άσκηση και τη μυϊκή ενδυνάμωση, που θα συμπαρασύρει εν μέρει το υπερκείμενο δέρμα. Όταν η χαλάρωση του δέρματος είναι μεγάλη, πχ μετά από κύηση, απώλεια πολλών κιλών, τότε δυστυχώς, μόνο η χειρουργική αφαίρεση του πλεονάζοντος δέρματος είναι η ρεαλιστική λύση, εφόσον είναι επιθυμητό, εφικτό ή αν το πολύ χαλαρωμένο δέρμα δημιουργεί προβλήματα υγείας.
Πότε αντενδείκνυται ή απαγορεύεται το στεγνό βούρτσισμα του δέρματος;
Σε άτομα με ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες.
Σε άτομα με πολύ ξηρό, ερεθισμένο, σκασμένο και ατροφικό δέρμα.
Όταν υπάρχουν στην περιοχή του δέρματος τραύματα, σπίλοι, θηλώματα, ευρυαγγείες.
Χρήση και παρενέργειες
Η μέθοδος του στεγνού βουρτσίσματος, εφόσον γίνεται με σύνεση, δεν έχει σημαντικές παρενέργειες.
Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται με ήπιους χειρισμούς μέχρι 2 φορές το μήνα. Η εφαρμογή πίεσης με βιασύνη, κόπωση ή εκνευρισμό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
Τα σφουγγάρια και οι βούρτσες είναι αποκλειστικά ατομικά. Είναι απαραίτητο να είναι πάντα καθαρά και με συχνή, τουλάχιστον, μηνιαία αλλαγή και αντικατάστασή τους. Δεν χρησιμοποιούνται σφουγγάρια και οι βούρτσες του σώματος στο πρόσωπο.
Ο μηχανικός ερεθισμός με το βούρτσισμα των σπίλων, των θηλωμάτων και ΗPV αλλοιώσεων, μπορεί να τα τραυματίσει, επιδεινώνοντας ή διασπείροντας τις βλάβες.
Η κακή εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στο δέρμα, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση στο μηχανικό “σπάσιμο” του δέρματος, αντί για την επιθυμητή αντιγήρανση.
Η έντονη τριβή του δέρματος μπορεί να συνοδεύεται από ερεθισμό, τσούξιμο, πόνο ή επιμόλυνση.
Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες, η υπερβολή, η κακή υγιεινή μπορούν να αδικήσουν αυτή την παλιά, οικονομική και εύκολη μέθοδο απολέπισης.