1. Μήπως τα βιολογικά τρόφιμα θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία
Η επιλογή βιολογικών τροφίμων σημαίνει ότι λιγότερα συνθετικά φυτοφάρμακα και τοξικά βαρέα μέταλλα φτάνουν στο πιάτο σας. Τα υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων έχουν συνδεθεί με τον επιπολασμό της ΔΕΠΥ και τη μειωμένη ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Μια μετα-ανάλυση του 2014 που δημοσιεύθηκε από το British Journal of Nutrition έδειξε ότι οι βιολογικά καλλιεργούμενες καλλιέργειες είναι πιθανό να περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα, καθώς και 48% λιγότερες πιθανότητες να περιέχουν κάδμιο, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί σε όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι. Μια μεγάλης κλίμακας γαλλική μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 70. 000 ενήλικες επί πέντε χρόνια διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά βιολογικά προϊόντα, γαλακτοκομικά και κρέας είχαν 25 τοις εκατό λιγότερους καρκίνους από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν ποτέ βιολογικά προϊόντα. Οι τακτικοί καταναλωτές βιολογικών τροφίμων, ιδίως οι άνδρες, ανέφεραν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
2. Είναι τα φυτοφάρμακα προβληματικά
Ορισμένες έρευνες σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβείς. Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη “πιθανώς προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο“. Η ένωση είναι η δραστική ουσία σε ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο. Μια μελέτη του 2018 σε 325 γυναίκες συνέδεσε την έκθεση σε φυτοφάρμακα με χειρότερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία για υπογονιμότητα.
3. Είναι το σπιτικό φαγητό πιο θρεπτικό
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τοπικών τροφίμων αποδίδει σε θρεπτική αξία και ότι η μείωση του χρόνου μεταφοράς από το αγρόκτημα στο τραπέζι είναι καλύτερη για την υγεία μας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι τα λαχανικά μπορεί να χάσουν από 15 έως 77% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C μέσα σε επτά ημέρες από τη συγκομιδή τους. Ορισμένα σπανάκια μπορεί να χάσουν το 90 τοις εκατό μέσα σε 24 ώρες από τη συλλογή τους. Η τοπική διατροφή συμβάλλει επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και το τι τρώτε είναι πολύ πιο σημαντικό από το από πού προέρχεται το φαγητό σας.
4. Η εποχιακή διατροφή παρέχει μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία
Η επιλογή φρούτων και λαχανικών όταν είναι στην εποχή τους μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Η εποχικότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συγκομιδή και την κατανάλωση των προϊόντων όταν βρίσκονται στη φυσική τους κορύφωση. Λαχανικά όπως ραπανάκι, κουνουπίδι, λάχανο και σέλινο πρέπει να συγκομίζονται το χειμώνα.Ό πως και να έχει, η τακτική αλλαγή του πιάτου σας μπορεί να σας δώσει μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να μην λαμβάνετε τρώγοντας τα ίδια λαχανικά και φρούτα κάθε χρόνο.
5. Λιγότερες ορμόνες στο κρέας
Τα προϊόντα κρέατος χωρίς πρόσθετες ορμόνες είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ. Τα φυσικά οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη και οι συνθετικές εκδοχές τους επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης των ζώων. Αρκετές χώρες επιτρέπουν τη χρήση τους στο βόειο και πρόβειο κρέας, αλλά η ΕΕ τα απαγορεύει εντελώς, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Συνολικά, η επιστημονική άποψη φαίνεται να συγκλίνει γύρω από το γεγονός ότι τα υπολείμματα ορμονών στο κρέας που τρώμε παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά – αφήνοντας την επιλογή στον καθένα.