Good life

Ελληνίδα ερευνήτρια πίσω απο μια σημαντική ανακάλυψη για την λευχαιμία

Ερευνητές του Sanger Institute,  του Τμήματος Αιματολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου Addenbrooke  αποκάλυψαν τη σχέση γονιδίου με τον καρκίνο του αίματος και την παρουσίασαν στο Πανευρωπαϊκο Συνέδριο της Στοκχόλμης. Πίσω από αυτήν εξαιρετική ανακάλυψη βρίσκεται μια Ελληνίδα γενετίστρια- βιολόγος, η Δρ. Έλλη Παπαεμμανουήλ, που ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας είχε ανακαλύψει το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία. Το συμπέρασμα της έρευνας για τη μυελοδυσπλασία είναι οτι νέες γενετικές ενδοσκοπήσεις θα διευκόλυναν τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης.
Μια γονιδιακή μελέτη των χρόνιων μορφών καρκίνου του αίματος- πρόδρομο της λευχαιμίας- έφερε στο φως γονιδιακή μετάλλαξη ζωτικής σημασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση για τους ασθενείς με μια απλή εξέταση αίματος αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για μια επιθετική και επίπονη βιοψία του μυελού των οστών.Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Trust Sanger προσδιόρισαν οτι το γονίδιο SF3B1 είναι το πιο κοινό μεταλλαγμένο γονίδιο στη μυελοδυσπλασία και παρατήρησαν τη στενή σχέση του με την παρουσία δακτυλίων σιδηροβλαστών, μια ανωμαλία των κυττάρων του αίματος στο μυελό των οστών. Η μυελοδυσπλασία αποτελεί τον συνηθέστερο καρκίνο στο αίμα και εμφανίζεται περισσότερο στους ανθρώπους άνω των 60 ετών που πάσχουν από αναιμία. Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικό αντίκρυσμα στα κλινικά οφέλη δεδομένου οτι η ασθένεια υποδιαγιγνώσκεται. Εκφράζεται η ελπίδα οτι οι ασθενείς σύντομα θα μπορούν να εντοπίζονται με τη βοήθεια του γονιδίου SF3B1, που φαίνεται να αποτελεί την καλοήθη μορφή του καρκίνου του αίματος. Μεταλλάξεις του ίδιου γονιδίου συχνά παρατηρούνται και σε άλλες κοινές μορφές καρκίνου.

“Αυτή ήταν η πρώτη γονιδιακή έρευνα επί των κυταρρικών μηχανισμών της μυελοδυσπλασίας. Πιστεύουμε οτι με το να προσδιορίσουμε το SF3B1 και να προσπαθήσουμε να χαρακτηρίσουμε τους υπόγειους κυτταρικούς μηχανισμούς αυτής της ασθένεας, θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε χρήσιμες γνώσεις στη διαχείριση και βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας”, δηλώνει η Dr.  Έλλη Παπαεμμανουήλ, lead author του Sanger Institute. Και επισημαίνει οτι  “είναι πολύ σημαντικό αυτό που προέκυψε από την ανάλυσή μας οτι ασθενείς στους οποίους παρουσιάστηκε μετάλλαξη του γονιδίου SF3B1 είχαν μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσουν -ακόμη και από τη λευχαιμία- σε σχέση με εκείνους οπου δεν είχαμε μετάλλαξη. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα οτι οι μεταλλάξεις του γονιδίου SF3B1 οδηγούν σε καλοήθη μορφή μυελοδυσπλασίας”.

“Πιστεύουμε οτι ο προσδιορισμός του SF3B1 και ο χαρακτηρισμός των υποκείμενων μοριακών μηχανισμών της ασθένειας, θα μας δώσουν χρήσιμες ενδοσκοπήσεις για την κλινική διαχείριση που θα οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία” τονίζει η Dr. Παπαεμμανουήλ.

Σε μια προσπάθεια να συμπυκνωθεί τη γονιδιακή αρχιτεκτονική της μυελοδυσπλασίας, η Ομάδα έβαλε στη σειρά τα γονιδιώματα εννέα ασθενών με ελαφρά μυελοδυσπλασία. Βρήκαν οτι το μεταλλαγμένο γονίδιο συμμετείχε ενεργά στην τροποποίηση του ριβονουκλεϊκού οξέος σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με καρκίνους στο αίμα και επαναλαμβανόμενες μεταλλάξεις του SF3B1 γονιδίου. Για την ανακάλυψη περισσότερων στοιχείων  για τη συχνότητα των μεταλλάξεων του SF3B1, οι ερευνητές έβαλαν στη σειρά το SF3B1 γονίδιο σε 2.087 δείγματα, μεταξύ των οποίων και 354 ασθενών με μυελοδυσπλασία- και από το αίμα, το μυελό των οστών ή πρωτογενή καρκινικά κύτταρα από άλλες κοινές μορφές καρκίνου.  Μεταξύ των ασθενών με μυελοδυσπλασία, οι μεταλλάξεις του SF3B1 εμφανίστηκε στο 20,3% των ασθενών, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταλλάξεων που παρουσιάστηκε ποτέ στην ασθένεια αυτή. Οι ερευνητές βρήκαν μεταλλάξεις του ίδιου γονιδίου στο 5%  των άλλων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους  και των νεφρών.

Η γονιδιακή αρχιτεκτονική της μυελοδυσπλασίας δεν είχε ερευνηθεί βαθύτερα στο παρελθόν, αλλά εκφράζεται η ελπίδα οτι “οι νέες γενετικές γνώσεις θα μας παράσχουν μια πρόωρη διάγνωση των ασθενών μέσω της αποτύπωσης της μετάλλαξης σε μια απλή εξέταση αίματος ώστε να αντιμετωπιστεί αναλόγως”, λέει ο Peter Campbell, senior author του Τμήματος Αιματολογίας του Addenbrooke’s Hospital στο Cambridge.

Good life

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

Ανακαλύψτε τα οφέλη των DIABETOL FORTE και PROSTATOL COMPLEX για ολοκληρωμένη φροντίδα του οργανισμού

12.09.2024

Πόσο ικανοί είστε στο κρεβάτι; Ανακαλύψτε τη διαφορά με το HAPI END!

11.09.2024

Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους με το Valsamo Gel – Τώρα σε προσφορά 1+1 δώρο!

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

03.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική!

31.07.2024

Ανακαλύψτε τον υποβρύχιο κόσμο με την απόλυτη μάσκα θαλάσσης – Ζήστε τις διακοπές σας στο φουλ!

26.07.2024

Chic και Sexy: Ανακαλύψτε το ιδανικό τοπ σε στιλ κορσέ και «τραβήξτε» όλα τα βλέματα πάνω σας!

26.07.2024

Κι όμως οι ρακέτες στην παραλία έχουν οφέλη για την υγεία μας – Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε

02.07.2024

Με αυτούς τους τρεις τρόπους μπορείτε να βγάλετε εύκολα τα κουκούτσια από τα κεράσια (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης