Ορισμένες δημιουργούν βαθιά ερωτήματα, που μας προκαλούν να δούμε αλλιώς τη ζωή και τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε. Η παρακάτω λίστα αποτελείται από 10 ταινίες κάνουν ακριβώς αυτό.
10. Donnie Darko, 2001 (8,1 IMDb rating)
Η κλασική ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι, έχει κύριο ήρωα έναν προβληματικό, υπνοβάτη έφηβο ο οποίος αμφισβητεί τις κυρίαρχες αρχές. Τον έφηβο επισκέπτεται συχνά ένα τεράστιο κουνέλι που τον προτρέπει να εκτελούν επικίνδυνες και καταστροφικές φάρσες.
Αυτό που κάνει συναρπαστικό τον Donnie Darko είναι η αντίληψή του για τις πολλαπλές πραγματικότητες και τα σύμπαντα. Η ταινία διερευνά έννοιες των συμπάντων που καταρρέουν, τις μαύρες τρύπες και των εναλλακτικών χρονοδιαγραμμάτων. Αν τη δείτε σίγουρα θα θέλετε να την ξαναδείτε για να απαντήσετε τα ερωτήματα που θα προκύψουν. Ο Ρίτσαρντ Κέλιείχε δηλώσει ότι η ταινία έχει διαφορετικές ερμηνείες και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και σήμερα αξίζει κανείς να την αναλύσει και να συζητηθεί.
9. The Matrix, 1999 2001 (8,7 IMDb rating)
Ένας έξυπνα δημιουργημένος συνδυασμός ακατάπαυστης δράσης και φιλοσοφίας που στύβει το μυαλό, το Matrix είναι μια ταινία που βάζει το μυαλό σε διαδικασία να αμφισβητεί την πραγματικότητα. Η υπόθεση της ταινίας βρίσκει τον πρωταγωνιστή, Νίο, μπροστά από μια μεγάλη ψευδαίσθηση. Η πραγματικότητα που ζούμε είναι ψευδής, κατασκευασμένη και μοιάζει με προσομοίωση στην οποία είναι φυλακισμένη εν αγνοία της η ανθρωπότητα.
Η ταινία είναι μια αλληγορία για την έννοια της πνευματικής αφύπνισης. Ο Νίο αντιλαμβάνεται ότι όλη η ανθρωπότητα είναι υποδουλωμένη στο σύστημα, το Matrix. Ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητές του και πολεμά ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις που επιβάλλονται στην ανθρωπότητα. Καταπληκτική ταινία με κάθε έννοια αφού μας προκαλεί να αλλάξουμε τον τρόπο που κατανοούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
8. Waking Life, 2001 (7,8 IMDb rating)
Παράλογη, μεταφορική και πρωτότυπη, αυτή η ταινία δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας, όπως «Τί είναι όνειρο και τι πραγματικότητα;». Στο animation αυτό είναι ασαφής η γραμμή ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, καθώς ο πρωταγωνιστής περνά από διάφορα σενάρια και αλληλεπιδρά με άλλους χαρακτήρες.
Ο κάθε χαρακτήρας θέτει υπο αμφισβήτηση την επιστήμη και τη φιλοσοφία και ο πρωταγωνιστής βιώνει ένα συνεχές όνειρο από το οποίο ανησυχεί ότι δεν θα ξυπνήσει.
Η ταινία αυτή θα μπορούσε να μοιάζει με ταξίδι υπο την επήρρεια LSD και είναι κλασικό cult που θα μπορούσε να βρει μια θέση στην πρώτη δεκάδα της λίστας του καθενός.
7. Cloud Atlas, 2012 (7,5 IMDb rating)
Κολοσσιαία ταινία σε κλίμακα, ακολουθεί 6 ιστορικές γραμμές που εκτείνονται σε εκατοντάδες χρόνια. Μια εξερεύνηση του πως οι ενέργειες των ανθρώπων επηρεάζουν τους υπόλοιπους στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Πως μια ψυχή γίνεται ήρωας από έναν δολοφόνο και μια πράξη καλοσύνης ταξιδεύει στους αιώνες για να εμπνεύσει μια επανάσταση.
Η ταινία ερευνά τη θεωρία της μετενσάρκωσης, την αιώνα πτυχή του εαυτού μας, την ψυχή που ζει πολλές ζωές πάνω στη Γη. Επίσης διερευνά την έννοια του κάρμα και τον καρμικό κύκλο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ενέργειες μας σε μια ζωή επηρεάζουν την επόμενη.
6. Spring, Summer, Fall, Winter, and Spring, 2003 (8.1 IMDb rating)
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Άνοιξη είναι μια κορεατική ταινία που ακολουθεί έναν βουδιστή μοναχό στο ταξίδι του σε ένα μοναστήρι που επιπλέει σε μια λίμνη σε ένα παρθένο δάσος, καθώς περνά μέσα από τις εποχές της ζωής του, από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά.
Κάθε αλλαγή εποχής είναι και μια μεταμόρφωση στη ζωή του μοναχού. Η ταινία είναι ήσυχη αλλά οι εκπληκτικές εικόνες μιλούν από μόνες τους. Παρά το γεγονός ότι η ταινία γυρίζεται σε ένα μικρό σκηνικό με λίγους πρωταγωνιστές, προβάλει ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπινων εμπειριών, της λαγνείας, του έρωτα, της ζήλιας, της δολοφονίας, της αυτοκτονίας και της λύτρωσης. Σημαντικότερο είναι δε ότι μιλά για την δυσκολία της διδασκαλίας και την απροσδιοριστία της σοφίας.
Αυτή η ταινία είναι για μαθαίνουμε από τα λάθη μας, είναι για να γίνουμε καλύτεροι επιδιώκοντας τη σοφία.
5. Samsara, 2011 (8.4 IMDb rating)
Σε ορισμένες θρησκείες της Ανατολής «Samsara» σημαίνει «συνεχής ροή» και αναφέρεται στην έννοια του κύκλου ζωής και θανάτου, φθοράς και ανανέωσης.
Η ταινία στρέφεται γύρω από αυτή την ιδέα, μια συνεχής ροή εικόνων του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης παλίρροιαςπου κυριαρχεί. Η ταινία στέλνει τους θεατές στα όρια, μέσα από διαφορετικές εικόνες που αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και μεταβαίνουν από το ένα θέμα σε άλλο θέμα.
Βλέποντας τις συνεχείς εικόνες, μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε πραγματικά τον κόσμο με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, κάτι που δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής. Είναι ένα ταξίδι από τη ζωή στον θάνατο που μπορεί να σας δώσει μια νέα προοπτική για τις ανθρώπινες εμπειρίες.
4. Detachment, 2011 (7.7 IMDb rating)
Detachment (Αποκόλληση) είναι μια καταγραφή της ζωής καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών υπαλλήλων και μαθητών, μέσα από τα μάτια ενός αναπληρωτή καθηγητή, του Χένρυ Μπάρθ (Adrien Brody). Η μέθοδος του Μπαρθ για την μετάδοση γνώσεων ζωτικής σημασίας στους μαθητές του διακόπτεται με την άφιξη τριών γυναικών στη ζωή του, μια αφελή π0ρνη, μια προβληματική νέα κοπέλα και μιας συναδέλφου του.
Αυτές οι γυναίκες θα τον επηρεάσουν σοβαρά, αναγκάζοντάς τον να ανακαλύψει νέες πτυχές της προσωπικότητάς του.
Ο Χένρι επηρεάζει τις ζωές των μαθητών του, κάνοντάς τους ποιο προσυλωμένους και προσεκτικούς. Η ταινία είναι μια μελέτη στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου και κοινωνικός σχολιασμός για την αποτυχία της εκπαίδευσης και των κοινωνικών συστημάτων.
3. Her, 2013 (8.0 IMDb rating)
Η ταινία ακολουθεί τον Θίοντορ (Joaquin Phoenix), έναν μοναχικό, εσωστρεφή μεσήλικα που μαθαίνει για τον OS1, το πρώτο ευφυές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο. Όταν συναντά την Σαμάνθα (Scarlett Johansson), την γοητευτική γυναικεία φωνή του OS1, αρχίζει και την «ερωτεύεται». Όσο πλησιάζει κοντά της, θα αποκρυπτογραφήσει από προέρχεται η επιθυμία του να είναι μαζί της.
Υπάρχουν πολλά θέματα που τρέχουν παράλληλα στην ταινία και αφορούν την τρέχουσα εμμονή της κουλτούρας μας με την τεχνολογία. Έχουμε προσκολληθεί τόσο πολύ στα κινητά μας τηλέφωνα, τα λάπτοπ και τα τάμπλετ που αρχίζουμε και χάνουμε την επαφή με τη βασικότερη πηγή ζωής, την αυθεντική ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η ταινία αποκαλύπτει πως η τεχνολογία προωθεί την απομόνωση και τη μοναξιά σε τρομακτικό βαθμό, κάτι που όλοι πρέπει να εξετάσουμε.
2. Fight Club, 1999 (8.9 IMDb rating)
Η ταινία αυτή μας διδάσκει πολλά. Το μεγαλύτερο μάθημα που δίνει είναι η αποκάλυψη του κενού μέσα στον καταναλωτισμό και στον υλισμό.
Είναι μια ταινία που θέτει υπό αμφισβήτηση την προσύλωσή μας στην ταυτότητα – είμαστε αλήθεια αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε; Η ταινία σοκάρει τον θεατή, όταν ανακαλύπτει ότι η επανάσταση που που οικοδομείται, καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας, είναι σάτιρα που κατασκευάστηκε για να δώσει στον κύριο χαρακτήρα ένα τεράστιο μάθημα για την κατάσταση της ανθρωπότητας.
1. Life is beautiful, 1997 (8.6 IMDb rating)
Η ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι, αποκαλύπτει τη δύναμη της αισιοδοξίας και της αντίληψης των πραγμάτων κατά τη διάρκεια σκοτεινών εποχών.
Η ιστορία είναι απλή: Ένας πατέρας προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκ. Πολέμου. Μας διδάσκει πως διατηρώντας την παιδική αθωότητα μπορούμε να προστατευτούμε από προβλήματα που θα τύχουν στη ζωή μας. Μια απλή ιδέα, πολύ όμορφα χτισμένη.