Το πρώτο γονίδιο ευτυχίας που κάνει μερικές γυναίκες πιο ευτυχισμένες ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χαμηλή έκφραση του γονιδίου MAOA – όπως το ονόμασαν- συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε ενήλικες γυναίκες. Πρόσθεσαν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τέτοια σχέση στους άντρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας Henian Chen, δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο γονίδιο ευτυχίας των γυναικών. Δήλωσε έκπληκτος από το αποτέλεσμα καθώς η χαμηλή έκφραση του MAOA έχει συνδεθεί με ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα όπως ο αλκοολισμός, η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά.
Αν και στις γυναίκες παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά άγχους και διαταραχών συναισθήματος γενικά τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη ευτυχία σε σύγκριση με τους άντρες. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται όμως την αιτία.
Ο ερευνητής πιστεύει ότι το νέο εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών και να παράσχει βαθύτερη κατανόηση του πώς ορισμένα γονίδια επηρεάζουν την ευτυχία.
Το MAOA στοχεύει το ένζυμο που διασπά τους ίδιους νευροδιαβιβαστές που στοχεύουν πολλά αντικαταθλιπτικά, δηλαδή σεροτονίνη και ντοπαμίνη (και ορισμένα άλλα).
Η εκδοχή της χαμηλότερης έκφρασης του γονιδίου ενθαρρύνει υψηλότερα επίπεδα μονοαμίνης, που οδηγεί στο να παραμένουν στον εγκέφαλο υψηλότερες ποσότητες νευροδιαβιβαστών. Αυτό βελτιώνει τη διάθεση.
Ο Chen μελέτησε στοιχεία 193 γυναικών και 152 αντρών. Όλοι είχαν λάβει μέρος σε έρευνα για την ψυχική υγεία. Αναλύθηκε στη συνέχεια το DNA τους για την ποικιλομορφία του γονιδίου MAOA. Χρησιμοποιήθηκε κλίμακα ευρείας χρήσεως που μετρά τα επίπεδα ευτυχίας όπως αξιολογούνται από τους εθελοντές.