Παγκόσμια έκθεση που έκανε σήμερα την εμφάνισή της από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ομάδες για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων αποκαλύπτει πως το ποσοστό των ανθρώπων που γερνούν αυξάνεται με τόσο ταχύ ρυθμό που οι περισσότερες χώρες δεν είναι προετοιμασμένες να υποστηρίξουν το μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που θα προκύψει.
Η έκθεση κατηγοριοποιεί την κοινωνική και οικονομική ευμάρεια των ηλικιωμένων σε 91 χώρες, με την Σουηδία να προηγείται και το Αφγανιστάν να βρίσκεται στο τέλος της λίστας. Αντιπροσωπεύει αυτό που οι υποστηρικτές των ηλικιωμένων προειδοποιούν εδώ και χρόνια. Ότι οι χώρες δεν εργάζονται αρκετά γρήγορα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης ενός πληθυσμού που γερνά με ταχύτερους ρυθμούς από ότι στο παρελθόν. Μέχρι το 2050, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών θα είναι περισσότεροι από τα παιδιά που είναι μικρότερα των 15 ετών.
Η γήρανση αποτελεί ζήτημα, παγκοσμίως. Η έκθεση δείχνει ότι πιο γρήγορα γερνούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Ιορδανία, Λάος, Μογγολία, Νικαράγουα και Βιετνάμ, όπου ο αριθμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Όλες κατατάχθηκαν στο χαμηλότερο ήμισυ του καταλόγου.
Ο δείκτης Global AgeWatch Index, δημιουργήθηκε από την ομάδα υποστηρικτών των ηλικιωμένων HelpAge International και το U.N. Population Fund, για να αντιμετωπίσουν σε ορισμένο βαθμό την έλλειψη διεθνών στοιχείων για την έκταση και την επίπτωση της παγκόσμιας γήρανσης.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει στοιχεία από τους U.N., World Health Organization, World Bank και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς και αναλύει το περιβάλλον σε κάθε χώρα όσον αφορά το εισόδημα, την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και το φιλικό προς τον ηλικιωμένο περιβάλλον.
Ο κατάλογος έγινε δεκτός με χαρά από υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων που παραπονιούνται ότι η έλλειψη στοιχείων δυσκολεύει τις προσπάθειές τους για περίληψη του θέματος στην ατζέντα των κυβερνήσεων.
Η έκθεση ταιριάζει σε μια αυξανόμενα πολύπλοκη εικόνα γήρανσης και αυτού που σημαίνει για τον πλανήτη.
Αντίθετα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αποτελεί απόδειξη των εξελίξεων στην περίθαλψη και τη διατροφή και οι υποστηρικτές τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να θεωρούνται βάρος αλλά πηγή.
Από την άλλη, σε πολλές χώρες υπάρχει έλλειψη βασικού επιπέδου κοινωνικής στήριξης που να παρέχει εισόδημα, περίθαλψη και στέγη στους ηλικιωμένους πολίτες.
Η ευμάρεια, μόνη, δεν διασφαλίζει την προστασία για τους ηλικιωμένους. Οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, Βραζιλία, Ρωσία Ινδία και Νότια Αφρική, είναι χαμηλότερα στον κατάλογο σε σχέση με ορισμένες πιο φτωχές χώρες, όπως η Ουρουγουάη και η Παραγουάη.
Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι πλούσιες χώρες είναι γενικά καλύτερα προετοιμασμένες για τους ηλικιωμένους, παρά για τους πιο φτωχούς.
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η Σουηδία (όπου το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι 100 ετών ήδη), λόγω της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κάλυψης για την παιδία και την υγεία. Ακολουθούν η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς. Οι ΗΠΑ έρχονται στην όγδοη θέση.
Ακόμα και σε χώρες φιλικές προς τους ηλικιωμένους, όπως η Σουηδία το γήρας δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Η σουηδική κυβέρνηση έχει υποδείξει οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται και πέρα από την ηλικία των 65. Στη συγκεκριμένη χώρα, μειώθηκαν οι φόροι για τους εργαζόμενος αλλά οριακά για τους συνταξιούχους.