Επανάσταση στον τομέα των εμβολίων θέλουν να φέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές προσπαθούν να εισάγουν την μέθοδο εμβολιασμού mRNA σε φαγώσιμα φυτά.
Στόχος τους είναι να καταφέρουν να καλλιεργήσουν λαχανικά που θα μπορούν να εμβολιάσουν όσους τα καταναλώσουν.
Δηλαδή, κάποιος θα εμβολιάζεται απλά τρώγοντας μια σαλάτα.
Αν οι ερευνητές τα καταφέρουν, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά αφού θα μπορούν να εμβολιάζονται όχι μόνο όσοι δεν το κάνουν επειδή φοβούνται τις βελόνες, αλλά παράλληλα η μεταφορά αυτών των φυτικών εμβολίων θα είναι πιο απλή και πολύ χαμηλότερου κόστους από τα σημερινά.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές χωρίς χρονικούς και τεχνικούς περιορισμούς (π.χ. διατήρηση σε συνθήκες κατάψυξης) και άρα κινδύνους να υποστούν οποιαδήποτε αλλοίωση.
Ακόμα, το κόστος αυτής της μεθόδου εμβολιασμού θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις υπάρχουσες.
Τα αντιγόνα κάποιου φαγώσιμου εμβολίου προσλαμβάνονται από τα κύτταρα Μ του λεπτού εντέρου και παραδίδονται σε διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αμέσως εξαπολύουν αντεπίθεση, σαν το αντιγόνο να ήταν ένα ολόκληρο παθογόνο και όχι μόνο ένα μέρος του παθογόνου.
Αυτή η ανοσοποιητική αντίδραση αφήνει κύτταρα «μνήμης» μακράς διάρκειας, ικανά να εξουδετερώσουν το πραγματικό παθογόνο, που φέρει τα συγκεκριμένα αντιγόνα, αν τύχει να αποπειραθεί να μολύνει τον οργανισμό.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται εύκολα και γρήγορα πληθυσμοί που για γεωγραφικούς ή/και οικονομικούς λόγους δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.
«Η μέθοδος αυτή θα έχει τεράστια επίδραση στη ζωή των ανθρώπων.
Ιδεατά ένα φυτό θα παράγει ικανά ποσοστά mRNA για να εμβολιαστεί επαρκώς ένας άνθρωπος.
Δοκιμάζουμε αυτή την προσέγγιση στο σπανάκι και το μαρούλι.
Αν τα καταφέρουμε θα μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει το εμβόλιο του στην αυλή ή τον κήπο του ενώ φυσικά θα μπορεί κάποιος αγρότης να καλλιεργήσει μεγάλες εκτάσεις», αναφέρει ο Χουάν Πάμπλο Ζιράλντο καθηγητής του Τμήματος Βοτανικών και Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χλωροπλάστες των κυττάρων ενός φυτού μπορούν να μεταφέρουν γονίδια που δεν ανήκουν σε αυτό και γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν τον δίαυλο μεταφοράς διαφόρων ουσιών που δεν ανήκουν στο φυτό σε όποιον το καταναλώσει.