Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου μειώνεται 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο παραμένει υψηλή στην πρόληψη των νοσηλειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ήταν:
-66.3% στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 από το στέλεχος Δέλτα, ωστόσο,
-παρέμεινε στο 91.7% για την πρόληψη των νοσηλειών και,
-στο 91.9% για την πρόληψη των θανάτων από το συγκεκριμένο στέλεχος.
Στους ενήλικες άνω των 65 ετών, η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου περιορίστηκε:
-στο 54.9%, αλλά και εδώ παρέμεινε υψηλή
-για την πρόληψη των νοσηλειών (90.5%), σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας για τη νοσηλεία από το στέλεχος Δέλτα στις 20 εβδομάδες σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που είχαν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου.
Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς, αυτή τη στιγμή η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει περιοριστεί, ωστόσο ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτό αποδίδεται στο χρόνο που έχει περάσει από τον εμβολιασμό ή από τις μεταλλάξεις που φέρουν τα νεότερα στελέχη του ιού.
Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τις 8 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2021 για 6.056.673 ασθενείς που είχαν κάνει εξετάσεις PCR εντός 10 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Από αυτούς:
-οι 1.125.257 είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα,
-22.575 ασθενείς νοσηλεύτηκαν εντός 14 ημερών από τη θετική εξέταση, ενώ,
-6.336 από αυτούς κατέληξαν εντός 28 ημερών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών συγκριτικά με αυτή που παρατηρήθηκε στις ηλικίες 40-64.
Για τις ηλικίες 16-39 δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα, επομένως η έρευνα δεν κατέληξε σε αποτελέσματα για αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι στις 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας από το στέλεχος Δέλτα ήταν εξαιρετικά υψηλή (93.1%) στις ηλικίες 40-64, ακόμα και στους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Η έρευνα είχε και ορισμένους περιορισμούς.
Αρχικά ήταν έρευνα παρατήρησης, επομένως τα αποτελέσματα δεν είναι εξίσου ισχυρά με αυτά μίας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης.
Επιπλέον, εξέτασε μόνο ασθενείς που έκαναν PCR, επομένως οι παρατηρήσεις της πιθανώς δεν μπορούν να γενικευθούν στον γενικό πληθυσμό.
Η έρευνα παρατήρησε αντίστοιχη μείωση της αποτελεσματικότητας και στο εμβόλιο της AstraZeneca.