Ενημερωτική καμπάνια στις ιατρικές εταιρείες, στους ιατρικούς συλλόγους και στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να καταστεί σαφές, ότι όλοι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για τους ασθενείς που παρακολουθούν και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Οι γιατροί πρέπει να ενημερωθούν για να μπορέσουμε να δούμε περισσότερα αιτήματα, γιατί έχουμε 2.000 δόσεις διαθέσιμες και είναι κρίμα να μην τις χορηγήσουμε ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ-1.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις έγκυες, λέγοντας ότι “οι γυναίκες που διανύουν το τρίτο τρίμηνο, είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με τις οδηγίες της επιτροπής μπορούν να λάβουν φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα”.
«Άρα ο γυναικολόγος- μαιευτήρας τους, θα πρέπει άμεσα από τη στιγμή που θα πληροφορηθεί ότι η γυναίκα είναι θετική στην COVID-19, να μπει στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και να υποβάλλει το αίτημα.
Εμείς μέσα σε 24 ώρες θα το έχουμε επεξεργαστεί και θα έχουμε κατευθύνει τη γυναίκα στο κατάλληλο νοσοκομείο για να γίνει άμεσα η χορήγηση των μονοκλωνικών», πρόσθεσε ο κ. Κωτσιόπουλος.
«Πιστεύω ότι με τη νέα θεραπεία μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο να νοσήσει βαριά μια γυναίκα, που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης», τόνισε στην συνέχεια, ενώ έκανε γνωστό πως ήδη μία έγκυος έχει λάβει τη νέα θεραπεία.
Για έλλειψη αναπνευστήρων – οξυγόνου
Ο κ. Κωτσιόπουλος διέψευσε ότι δεν υπάρχουν αναπνευστήρες σε οποιοδήποτε υγειονομικό σχηματισμό της χώρας.
Συγκεκριμένα, η απάντησή του:
«Έχουμε προμηθευτεί χιλιάδες όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Οπότε υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και αναπνευστήρες βαρέως χρήσεως για τους ασθενείς που διασωληνώνονται και φορητοί αναπνευστήρες για να υποβοηθήσουν την αναπνοή για τους λιγότερο βαριά ασθενείς τα λεγόμενα Hi-Flow».
Επεσήμανε, ότι κάθε νοσοκομείο είναι κατασκευασμένο για να μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό συσκευών πάνω στο δίκτυο.
«Στα νοσοκομεία που φτάνουν στα όρια τους κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις για να μπορέσουν να αυξήσουμε τη δυναμική του δικτύου», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.
“Γίνεται κατανομή των ασθενών με κορωνοϊό σε διάφορες κλινικές του ίδιου νοσοκομείου, ή μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία, δηλαδή διαμοιράζουμε το φορτίο εξίσου στις διάφορες κλινικές COVID-19, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το οξυγόνο», πρόσθεσε.
«Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις σε πολλά νοσοκομεία στον βαθμό που μας επέτρεπαν τα δίκτυα, γιατί πολλά νοσοκομεία είναι και παλιά.
Και επιπλέον δεξαμενές οξυγόνου έχουμε βάλει και έχουν γίνει παράπλευρα δίκτυα», κατέληξε.