Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19 (Ad26.COV) στον πραγματικό κόσμο είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης παρατήρησης.
Αναλύοντας ηλεκτρονικά αρχεία από σχεδόν 97.500 ασθενείς, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το 0.7% των εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο της J&J μολύνθηκαν τελικά με τον ιό, ενώ το ίδιο ποσοστό στους ανεμβολίαστους ήταν 2.5%.
Τα παραπάνω ποσοστά δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου συνολικά είναι 73.6%, ενώ η αποτελεσματικότητά του 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της μίας δόσης είναι 74.2%, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους:
– αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της J&J είχαν 68% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, ενώ,
-κανένας από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στη ΜΕΘ.
«Η έρευνα δείχνει ότι μία δόση του εμβολίου Ad26.COV2.S έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19.
Από τις παρατηρήσεις μας προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου παραμένει υψηλή σε μία περίοδο όπου κυκλοφορεί μόνο το στέλεχος Άλφα και το στέλεχος Δέλτα», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Zahra Rikhtegaran Tehrani, PhD, και Mohammad Sajadi, MD, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ, τόνισαν ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Ad26.COV2.S παραμένει σταθερή (μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα) και παρατηρείται μόνο μία μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας στις ηλικίες άνω των 75 ετών».
Οι δύο επιστήμονες τόνισαν, ωστόσο, ότι στο διάστημα που εξετάστηκε από τη μελέτη, το στέλεχος Δέλτα δεν ήταν ακόμα το μοναδικό στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί.
Εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσαν ακόμα και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Άλφα, επομένως ένας σημαντικός αριθμός περιστατικών αποδίδεται πιθανώς και σε αυτό το στέλεχος.
«Είναι πλέον εμφανές ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Ad26.COV2.S της Johnson & Johnson έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα mRNA εμβόλια», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Προηγούμενες κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αυτή τη στιγμή 86.1% αποτελεσματικότητα, ενώ το εμβόλιο της Moderna έχει 93.3%.