Ένα κοινό αντικαταθλιπτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μεγάλης κλινικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Το φάρμακο αυτό λέγεται φλουβοξαμίνη και χορηγείται στην αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια, ωστόσο προσφάτως βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο αρκετών ερευνών καθώς μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή.
Η τελευταία ευθύνεται για τη σοβαρή νόσηση σε αρκετούς ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ανοίγουν νέες επιλογές στην αντιμετώπιση της COVID-19.
Καθώς το φάρμακο έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος (4$ για θεραπεία 10 ημερών), θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, επομένως γνωρίζουμε όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health και εξέτασε σχεδόν 1.500 ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
-Η πρώτη ομάδα έλαβε φλουβοξαμίνη, ενώ ,
-η δεύτερη έλαβε placebo και αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η χρήση του φαρμάκου περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά περίπου 33%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, επιστήμονες που δεν συμμετείχαν σε αυτή υποστήριξαν ότι πριν αρχίσει η ευρεία χρήση του φαρμάκου για αυτή την ένδειξη θα πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με σκοπό να προσδιοριστεί η ιδανική δόση, καθώς ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες στην παρούσα μελέτη, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου.
Ωστόσο, σε αυτούς που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία με το φάρμακο, τα ποσοστά νοσηλείας ήταν μειωμένα κατά 66%.
Η φλουβοξαμίνη μείωσε επίσης τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.
Στη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν συνολικά 12 θάνατοι στην ομάδα ελέγχου, και 1 θάνατος στην ομάδα που έπαιρνε φλουβοξαμίνη.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, από την έρευνά τους δεν είναι δυνατό να διαπιστώσουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους εμβολιασμένους ασθενείς, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών που εξετάστηκαν στην έρευνα ήταν ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα επεσήμαναν ότι αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή ερευνών για φάρμακα της COVID-19 αποτελεί πρόκληση καθώς η πλειοψηφία των ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι δεν είναι πολύ πρόθυμοι να λάβουν μέρος σε μελέτες.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι καθώς το φάρμακο κυκλοφορεί ήδη στην αγορά για άλλες ενδείξεις (εκτός της COVID-19) δεν αποκλείεται σύντομα να αρχίσει να χορηγείται από γιατρούς (όπως συμβαίνει με άλλα φάρμακα όπως η ιβερμεκτίνη και η υδροξυχλωροκίνη).
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hspital Center