Μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σύστημα, νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19 στους ασθενείς με διαβήτη.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes η οποία εξέτασε ηλεκτρονικά αρχεία διαβητικών ασθενών.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα ανάλογα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1) μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης για τους διαβητικούς ασθενείς, ωστόσο θα χρειαστεί να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Όπως τόνισαν, παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου από COVID-19, χρειαζόμαστε και άλλες προσεγγίσεις για να περιορίσουμε τις παραπάνω επιπλοκές, ιδιαίτερα στους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19.
Μία πρόσφατη έρευνα από την Αγγλία έδειξε ότι σχεδόν το 1/3 των θανάτων από COVID-19 στη χώρα, ήταν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
«Τα εμβόλια μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
«Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να αναζητεί θεραπείες που μπορούν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο νοσηλείας, αναπνευστικών επιπλοκών και θανάτου από COVID-19 στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης», προσθέτουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, λιγότερο από το 15% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 παίρνουν GLP-1R αγωνιστές.
Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς έχουν χρησιμότητα στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19.
Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά διαταραχές στη ρύθμιση της φλεγμονής, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν οιδήματα σε διάφορους ιστούς.
Η υπερβολική ενεργοποίηση της φλεγμονώδους απόκρισης στον οργανισμό, έχει συνδεθεί με αρκετά περιστατικά σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον SARS-CoV-2.
Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία από περίπου 30.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν θετικές εργαστηριακές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2, κάποια στιγμή από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020.
Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν GLP-1R αγωνιστές τους 6 μήνες πριν τη διάγνωση της COVID-19 είχαν:
-33% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας,
-38.4% μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σύστημα και,
42.1% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (διαβητικοί που έπαιρναν άλλα ή καθόλου φάρμακα).
Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο ακόμα κατηγορίες φαρμάκων που χορηγούνται στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και γνωρίζουμε ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα φάρμακα αυτά ήταν:
-οι αναστολείς της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4) και ,
-η πιογλιταζόνη.
–Οι αναστολείς της DPP-4 συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό, ενώ,
–η πιογλιταζόνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.
Ωστόσο, κανένα από τα δύο παραπάνω φάρμακα δεν συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.
Αν και τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ήταν ιδιαίτερα θετικά, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στους GLP-1R αγωνιστές και τον κίνδυνο επιπλοκών από την COVID-19.
Τόνισαν επίσης, ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα:
–αν οι προστατευτικές επιδράσεις των φαρμάκων αφορούν και ασθενείς χωρίς διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί αν οι GLP-1R αγωνιστές μπορούν να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center